Külföld

2009.07.16. 20:51

Amerikai vezérkari főnök: igen nehéz harcok várnak a nyugatiakra Afganisztánban

London - A tálibok ma erőszakosabbak és szervezettebbek, mint az utóbbi években voltak - mondta Michael Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, s arra figyelmeztetett, hogy még "igen nehéz harcok" várnak a nyugatiakra Afganisztánban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mullen tengernagy a BBC televízió arab nyelvű adásának adott csütörtöki interjújában úgy vélekedett, hogy a következő másfél év döntő fontosságú lesz Afganisztán stabilizálása szempontjából, és azt hangoztatta, hogy az amerikaiak által július elején kezdett hadművelet már kezdi meghozni első gyümölcseit.
    
"Az emberek azt kérdik tőlem, meddig tart még (Afganisztán stabilizálása), és én nem tudom, meddig - mondta. - Azt tudom, hogy a stabilitás egyre romlott az elmúlt három, három és fél évben, 2006 óta. A tálibok sokat fejlődtek, sokkal erőszakosabbak, sokkal szervezettebbek."
    
A vezérkari főnök szerint a déli Hilmend tartományban július 2-án 4 ezer tengerészgyalogossal kezdett amerikai hadműveletet és az ugyanott már korábban, június 23-án 3 ezer katonával indított brit offenzívát tekintve az erők létszáma már elegendő ahhoz, hogy a térséget megvédjék a tálibok visszatérésétől. Hozzátette azonban, hogy még csak a hadművelet elején járnak, és az hosszabb időt igényel.
    
"Szavatolnunk kell a biztonságot, és a lehető leggyorsabban ki kell képeznünk az afgán biztonsági erőket, hogy meglegyen a folytonosság - mondta Mullen. - A következő 12-18 hónap folyamán már tényleg hozzá kell látnunk az irányzat megfordításához. Az erőszak fokozódik, a biztonság csökken az afgánok számára, s ma sokkal inkább aggódnak jövőjükért."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!