Külföld

2009.09.15. 09:14

Szabadon engedték az iraki cipődobálót

Bagdad - Kilenchavi fogva tartás után kiengedték a börtönből kedden Muntaszir az-Zaidi iraki újságírót, aki tavaly decemberben egy bagdadi sajtóértekezleten George Bush akkori amerikai elnök felé hajította cipőit.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Szabad vagyok, de a hazám még mindig börtön" - jelentette ki az amerikai erők hat és fél éve tartó iraki jelenlétére utalva az újságíró volt munkahelyénél, a Bagdadíja TV-nél, amelyhez első útja vezetett a katonai támaszponttól, ahol fogva tartották.

Muntaszir az-Zaidit első fokon három évre ítélték "hivatalos látogatáson lévő államfő elleni agresszióért", majd ezt másodfokon egy évre csökkentették, s végül jó magaviselete miatt kilenc hónap után szabadulhatott. Eredetileg már hétfőn kiengedték volna a börtönből, de adminisztratív okokból keddre halasztották azt. 

A Bagdadíja TV közvetítette, amint székhelyéhez megérkezik Zaidi. A nyakában egy iraki nemzeti színű sálat viselt, és testőrök vették körül. Volt kollégái nagy örömmel fogadták, tiszteletére azonnal levágtak legalább három birkát. A frissen kiszabadult újságíró a tévénél rendezett sajtóértekezletén elmondta, hogy fogva tartása első napjaiban ütötték, verték, áramütésekkel kínozták. Hibásan beszélt a sajtótájékoztatón, mert hiányzott egy foga.
 
"Miközben Núri al-Máliki iraki miniszterelnök azt állította a televíziók kamerái előtt, hogy nem tud aludni, amíg meg nem nyugtatják sorsom felől, aközben engem a legdurvább módszerekkel kínoztak. Olyan helyen tartottak, ahol ki voltam téve a hideg időjárásnak" - mondta, hozzátéve, hogy a CIA amerikai hírszerző ügynökség elhíresült, vízbefojtást utánzó módszerével is kínozták. "Követelem (Núri al-Málikitól), hogy kérjen bocsánatot az igazság elkendőzése miatt" - mondta.

Bejelentette, hogy nem tér vissza dolgozni a tévéhez, mert az saját reklámozására használta fel őt. Tervei szerint humanitárius tevékenységbe kezd, az iraki háború áldozataiért, árvákért és özvegyekért akar tenni abból a pénzből, amelyet tisztelői ajánlottak föl neki szerte a világból.

Zaidi családja otthonánál a szabadulása utáni pillanatokban örömünnepet rendeztek. "Amikor csak Bush lapoz egyet élete történetében, Muntaszir cipőivel fogja szembetalálni magát" - jelentette ki fivére, Udaj a házhoz érkező több tucatnyi újságíró előtt.    

Muntaszir az-Zaidi valóságos népi hős lett az arab világban, rendkívüli tisztelet övezi. Tettéről az az általános vélekedés az arabok között, hogy jogos, hazafias cselekedet volt. Elítélésekor tiltakozó megmozdulások voltak egyebek közt Marokkóban, Egyiptomban, a Gázai övezetben és Londonban is.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető állítólag bátorság-érdemrenddel tünteti ki Zaidit. A katari emírtől hírek szerint több sportautót kap ajándékba, valamint egy arany lovat, és több arab családfő is megkereste a családot azzal, hogy az újságíróhoz adná a lányát feleségül.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!