Külföld

2009.10.01. 08:02

Indonéziai földrengés - Akár több ezer halott is lehet (fotóval)

Jakarta - Több ezer halálos áldozata is lehet a szerdai indonéziai földrengésnek - közölte a szigetország egészségügyi minisztere, Fadilah Supari csütörtökön. A legfrissebb hivatalos veszteségmérleg szerint 467 ember halálát okozta a természeti katasztrófa.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Több mint 400 ember súlyosan megsérült a Richter-skála szerint 7,6-es erősségű földrengésben. Padangban, a leginkább érintett Nyugat-Szumátra tartomány székhelyén nagyjából félezer épület dőlt össze. A 900 ezres városban, amely mindössze 50 kilométerre fekszik a földmozgás epicentrumától, a hatóságok szerint még több száz holttest lehet a romok alatt. 

A mentés a heves eső és az áramkimaradás miatt drámaian nehéz, ráadásul földcsuszamlások miatt járhatatlanok a városba vezető utak, és összeomlott a telefonhálózat.
 
Csütörtökön megérkezett Padangba két repülőgép, amely sátrakat, gyógyszereket és élelmiszert szállított a rászorulóknak. Számos segélyszervezet képviselői úton vannak a katasztrófa sújtotta területek felé. 

Az egészségügyi minisztérium nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a végső veszteségmérleg akár meg is haladhatja a Jáva szigetén három évvel ezelőtt történt földrengés áldozatainak számát, amely több mint ötezer volt.

 Forrás: MTI/AP/Reuters/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!