Külföld

2009.10.19. 20:51

Négyszáz fácánt lőtt le három óra alatt a diktátor

Röpke három óra alatt négyszáz fácánt lőtt le élete utolsó vadászatán Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor, akivel két hét múlva az 1989-es forradalom eseményei nyomán szintén puskagolyóval végeztek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fácánokat 1989. december 10-én mészárolták le a dél-romániai Giurgiu megyei Ogarca erdőben, ahol a vadászat szervezői bőségesen gondoskodtak arról, hogy a diktátornak és kísérőinek legyen mit a puskavégre kapni. A 73 éves Ion Tache, a diktátor vadászatainak előkészítésével megbízott erdész szerint ugyanis Ceausescuék érkezése előtt 4 ezer fácánt vittek a helyszínre egy tenyészetből, és eresztették őket szabadon. 

A véres hajsza kimenetelében az akkori külpolitikai helyzet is szerepet játszott. Ceausescu hat nappal azelőtt érkezett haza Moszkvából, ahol Mihail Gorbacsovval találkozott. A román diktátornak esze ágában sem volt végrehajtani a Kreml egykori vezetője által szorgalmazott reformokat, ezért Gorbacsov szemrehányást tett neki amiatt, hogy Bukarestben semmi változás nem észlelhető. Ez alaposan felkavarta a román diktátor kedélyállapotát, és szemtanúk szerint a vadászat közben is ingerült volt, aminek több száz fácán látta kárát. 

Ceausescu a Kreml főnökét is meghívta a szóban forgó vadászatra. Gorbacsov erről 1995-ös emlékirataiban számolt be. "Vajon (Ceausescu) azt akarta bebizonyítani ezzel, hogy támogatottsága stabil a saját országában? - tette fel a kérdést az egykori szovjet vezető, majd hozzátette: két héttel később tragikus események következtek be Romániában. Ezzel az 1989-es forradalomra utalt, amelynek során Ceausescut és feleségét kivégzőosztag elé állították.

Az Adevarul című napilap szerint Ion Tachénak egy másik "történelmi" emléke is fűződik az Ogarca-i erdőhöz. 1957-ben Gheorghe Gheorghiu-Dej akkori román kommunista vezető szintén vadászatra hívta Nyikita Hruscsovot. A románok bort kínáltak a vendégeknek, az oroszok vodkát szolgáltak fel, a hangulat pedig olyan jó volt, hogy Gheorghiu-Dej vadászat közben a szovjet csapatok Romániából való kivonását kérte. Egy év múlva 35 ezer szovjet katona hagyta el Romániát - olvasható az Adevarulban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!