Külföld

2009.11.04. 08:23

Bloomberg harmadszor is New York polgármestere lett

A milliomos Michael Bloomberg harmadszor is New York polgármestere lett a keddi választáson.

MTI

A független jelöltként indult Bloomberg, aki valószínűleg New York leggazdagabb embere, 13-szor több pénzt költött választási kampányára, mint demokrata párti ellenfele, William Thompson.
   
Az Egyesült Államokban kedden kormányzóválasztást rendeztek Virginia és New Jersey államban; mindkét megméretést a republikánus jelölt nyerte meg. A CNN szerint ez intő jel Barack Obama elnök és a Demokrata Párt számára a jövő évi kongresszusi választások előtt.

Bloomberg - akinek a vagyonát a Forbes magazin 16 milliárd dollárra taksálja - 100 millió dollárt költött újraválasztására, míg ellenfele csak 7 milliót. Ez volt az eddig legdrágább választási kampány, amelyet egy amerikai jelölt saját zsebből finanszírozott. Ennek ellenére Bloomberg a vártnál kisebb, sovány győzelmet aratott, a voksok 96 százalékos feldolgozottsága mellett 50,5 százalékos volt az eredménye, míg Thompson a leadott szavazatok 46,2 százalékát szerezte meg. A demokrata jelölt népszerűbb volt a fekete és a hispán negyedekben.
   
Bloomberget korábban támadták, amiért a városi tanáccsal felülbíráltatta a két népszavazáson megerősített kétmandátumos tilalmat. Bloomberg korábban azt mondta, azért akar harmadszor is polgármester lenni, mert üzleti tapasztalatával ő képes kivezetni a várost a pénzügyi válságból.
   
Virginában és New Jersey-ben a kormányzóválasztásokon a Republikánus Párt szerezte meg azokat a független szavazatokat, amelyek kulcsszerepet játszottak Obama tavalyi győzelmében.
   
Republikánus elemzők az ellenzéki párt feltámadásáról beszélnek. A hagyományosan demokrata érzelmű New Jersey-ben Jon Corzine demokrata párti kormányzó, egykori Wall Street-i milliomos bankár szenvedett vereséget a republikánus Chris Christie-től. Virginiában pedig azután tudott nagy arányú győzelmet szerezni a republikánus Bob McDonnell, hogy az egykor a Republikánus Párt biztos bázisának számító szövetségi államban az utóbbi két kormányzóválasztáson a demokrata jelölt nyert, és a tavalyi elnökválasztáson is Barack Obama szerzett többséget.
   
Demokrata elemzők szerint a keddi kormányzóválasztások nincsenek hatással Obama támogatottságára és a 2010-es kongresszusi választásokra, mivel a szavazók elsősorban helyi kérdésekre és politikai személyiségekre koncentráltak. Exit poll felmérések szerint Virginiában a választók 55, New Jersey-ben 60 százaléka azt mondta, döntésében nem játszott szerepet Obama eddigi teljesítménye.
   
Robert Gibbs elnöki szóvivő közölte: a választások nem nagyon lesznek befolyással a Fehér Ház törvényhozási terveire, illetve a 2010-es választásokra. David Plouffe, Obama volt kampánymenedzsere  szerint a keddi megméretéseket három napon belül a legtöbben el fogják felejteni.

Hofer László
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!