Külföld

2009.11.19. 16:30

Vienna Airport bajban: Kelet-Európa válságát nyögi a bécsi repülőtér

A bécsi repülőtér a nagy nyugat-európai repterekhez képest jobban megszenvedi a válságot;

MTI

 Az üzemeltető Flughafen Wien AG csütörtökön közölt pénzügyi jelentése szerint főként a kelet-európai forgalom átlagon felüli visszaesése miatt 2009-ben az utasforgalom 9 százalékos csökkenésére kell számítani, míg például a frankfurti repülőtéren szerényebb, 5-7 százalékos visszaesés várható - írta a német Handelsblatt.

A társaság működési eredménye (EBIT) az egy évvel korábbi 42,9 millió euróról 36,1 millió euróra csökkent a harmadik negyedévben, a bevétel pedig 129,8 millió euró volt, szemben a tavalyi 145,3 millió euróval. Az adózás utáni nyereség 26,6 millió euró, ami ugyan jobb az elemzői várakozások 25 milliós profitot valószínűsítő átlagánál, de jóval kevesebb a 2008 harmadik negyedévi 34,3 millió eurónál - foglalta össze a német üzleti lap online kiadásában a jelentés fő számait. 
 
A január-szeptemberi időszakot tekintve az utasforgalom 10,3 százalékkal maradt el 2008 első 9 hónapjának forgalmától. Az év eleji nagy visszaesés után a helyzet némileg javult ugyan, de a Flughafen Wien AG így is arra számít, hogy idén 9 százalékkal 18 millióra csökken az utasok száma. 

A visszaesés elsősorban az egykori szocialista tömb országaiba irányuló forgalom csökkenésének a következménye, éppen úgy, mint ahogy korábban a bécsi reptér nagy felfutása is a régiós légi forgalom növekedésének volt köszönhető. 2009-ben háromnegyed év elteltével a közép-kelet-európai térséggel bonyolított forgalom 17 százalékkal csökkent, míg a nyugat-európai 8,4 százalékkal, a távol-keleti pedig csupán 5,4 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!