Külföld

2009.12.11. 12:12

Hajózási riadót rendeltek el Ausztráliában egy jéghegyóriás miatt

Hajózási riadót rendeltek el a hatóságok Ausztráliában, az ország délnyugati partvidékéhez egyre közelebb sodródó jéghegyóriás miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szakértők véleménye szerint a 19 kilométer hosszú és mintegy nyolc kilométer széles, B17B elnevezésű jégmonstrum a melegebb vizekbe érve, valószínűleg több ezer kisebb darabra fog széttörni, amelyek komoly veszélyt jelentenek az arra közlekedő hajók számára. 

A 140 négyzetkilométeres jégóriás nagyjából tíz évvel ezelőtt szakadhatott le a déli-sarki jégrengetegből és jó ideig csak lassan úszkált a jeges kontinens körül, mielőtt az óceáni áramlás és az időjárási viszonyok miatt, észak felé vette az irányt. Az ausztrál Meteorológiai Intézet szerint ilyen szokatlan jelenség csupán egyszer fordul elő egy évszázadban. 

A jéghegy adatait műholdfelvételek segítségével állapították meg a szakemberek. "Még mindig 1700 kilométernyi távolságra van, szóval még nincs közvetlenül a küszöbünkön, ám továbbra is egyenesen felénk tart" - mondta Neal Young ausztráliai gleccserkutató, Ausztrália antarktiszi kutatóközpontjának munkatársa.

A szakember az AFP hírügynökségnek korábban már azt is elmondta, hogy ezen a környéken nagyjából azóta nem láttak ilyen hatalmas jéghegyet, amióta a 19. században megindult a vitorlás tengeri kereskedelem Nagy-Britannia és Ausztrália között. 

A jéghegyet egyébként azután fedezték fel, hogy az ország keleti partjainál fekvő Macquarie-sziget közelében két viszonylag nagyobb jégdarabot vettek észre, melyeket több mint száz kisebb, Új-Zéland felé tartó társuk követett.

Bár Young szokatlannak nevezte a jelenséget, mégis elmondta, hogy ha a globális felmelegedés hatására tovább emelkedik az óceánok hőmérséklete, akkor sokkal több hasonló esetre számíthatunk a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!