Külföld

2009.12.17. 14:19

Tűzharc a csúcsforgalomban: katonák lőtték le a drogbárót (videóval)

Esti csúcsforgalomban tüzelő géppuska, lövöldözés a kocsik között: katonák lőtték le Mexikó egyik befolyásos drogkartelljének vezetőjét. A kétórás tűzharcot tévések rögzítették.

MTI

A mexikói haditengerészet egy kétszáz fős kommandója tűzharcban megölt helyi idő szerint szerdán egy drogbárót, aki az egyik leginkább keresett bűnöző volt mind az országban, mind az Egyesült Államokban - közölte több hivatalos forrás.

Arturo Beltran Leyvával és négy emberével az ország déli részén található Cuernavaca városban, egy luxus-lakóparkban végeztek. Egy ötödik embere öngyilkos lett a helyszínen a kétórás közelharc végén.  A kommandó rajtaütésében három tengerész is megsebesült. A megtámadott fegyveresek gránátokat hajítottak a kommandósokra. Az AP amerikai hírügynökség  helyszínen siető tudósítója 10 robbanást hallott. A kommandósok a lakásokból egyenként menekítették ki az embereket, miután a lakópark valóságos csatatérré vált. 
 
Televíziós képsorok tanúsága szerint a Mexikóvárostól 90 kilométerre délre lévő város utcáit ellepték a katonák. A 350 ezer lakosú Cuernavacában sok fővárosi lakosnak van hétvégi háza.    
 
Beltran Leyva négy fivérével együtt vezette a családnevükről elnevezett drogkartellt. A mexikói szövetségi kormány 2,1 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a bűnöző elfogása érdekében. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) szerint a kartell kulcsszerepet játszik az Egyesül Államokba irányuló kokaincsempészésben, mint ahogy nagy mennyiségben heroinnal is ellátja az amerikai kábítószer-fogyasztókat.  
 
A Beltran Leyva fivérek valamikor szövetségesei voltak a valóban leginkább körözött mexikói bűnözőnek, Joaquin "Shorty" (Köpcös) Guzmannak, de később ellene fordultak. 
 
Arturo Beltran Leyva megölésével jelentős csatát nyert a kábítószerbandák elleni hatalmas küzdelemben Felipe Calderón mexikói elnök, aki 2006-ban - miután a legfelsőbb közjogi méltóság tisztébe került - kíméletlen küzdelmet hirdetett a drogbandák felszámolására. Calderón 50 ezer katonát vetett be erre a célra gyakorlatilag az ország egész területén.  Bár a kartellek most érzékeny veszteséget szenvedtek Leyva halálával nem beszélhetünk békés polgári viszonyokról: a  jövedelmező üzlet ellenőrzéséért folytatott harcban 2006 óta 14 ezer gyilkosságot jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!