Külföld

2010.01.25. 08:23

Tengerbe zuhant egy etióp utasszállító repülő

Tengerbe zuhant egy Bejrútból felszállt etióp utasszállító repülőgép, fedélzetén 92 emberrel. Még nem tudni, vannak-e túlélők.

MTI

 


Egyelőre nem nyert megerősítést, hogy hét túlélőt találtak volna a libanoni partoktól néhány kilométerre lezuhant etióp repülőgép roncsai között.

Ezt a hírt - libanoni médiabeszámolókra hivatkozva - a dpa német hírügynökség jelentette. A többi világhírügynökség azonban csak holttestek kiemeléséről tett említést, a legfrissebb hír szerint tizennégyéről, amit a közlekedési miniszter jelentett be. Az etióp légitársaság igazgatója is úgy nyilatkozott addisz-abebai sajtóértekezletén, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a libanoni hatóságokkal, de nincs olyan értesülése, amely szerint lenne akár egyetlen túlélő is.

Egy libanoni katonai parancsnok mindazonáltal kifejezte abbéli reményét, hogy túlélőkre bukkannak a mentőalakulatok. Szavai szerint az első roncsdarabokat a parttól 12 kilométerre találták meg.   
 
A közlekedési miniszter közlése szerint a gépen 54 libanoni, 22 etióp, 1 iraki, 1 francia, 1 szíriai állampolgár, valamint Nagy-Britanniában, Kanadában, illetve Oroszországban élő 4 libanoni tartózkodott. A személyzet héttagú volt. 

A bejrúti francia nagykövetség egyik tisztségviselője közölte, hogy a nagykövet felesége is a gépen utazott. Denis Pietton külképviselet-vezető október óta dolgozik Bejrútban.   

Az Ethiopian Airlines Boeing-737-es típusú gépe helyi idő szerint hajnali fél háromkor szállt fel a bejrúti repülőtérről. Úti célja az etióp főváros, Addisz-Abeba volt.

A szerencsétlenség oka továbbra sem ismeretes, de a hatóságok kizárják, hogy terrorcselekmény vagy szabotázsakció történt volna. Ezt Michel Szuleimán libanoni államfő is megemlítette a tragédia után nem sokkal tett nyilatkozatában. 
 
Nagy valószínűséggel a kedvezőtlen időjárási körülmények okozták a gép lezuhanását. Hatalmas vihar tombolt a térségben, és elképzelhető, hogy villám csapott a Boeingba. Szemtanúk beszámolója szerint egy tűzgolyó volt látható a hajnali égbolton. Időközben az Ethiopian Airlines bejelentette, hogy szakértőket küld Libanonba a szerencsétlenség okainak tisztázására. 

A libanoni hadsereg oldalán a közel-keleti országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartó alakulatok (UNIFIL) is bekapcsolódtak a roncsok átkutatásába. A Cipruson állomásozó brit haderő is jelezte, hogy kész helikopterekkel segíteni a kutatást.

Az Ethiopian Airlines az afrikai légiközlekedési vállalatokhoz képest biztonságos légitársaságnak mondható. Az elmúlt több mint húsz évben két súlyosabb baleset érte csak gépeit. Ezek közül az egyik azért következett be 1996-ban, mert légi kalózók kerítettek hatalmukba egyik utasszállító repülőgépét, hogy Ausztráliába kényszerítsék. A légi jármű üzemanyaga azonban útközben elfogyott, és a gép az Indiai-óceánba zuhant. A fedélzetén tartózkodó 175 ember közül 126 meghalt. 

Ezt megelőzően - 1988-ban - a légitársaság egyik gépe madárrajjal ütközött össze, és lezuhant. A szerencsétlenségben a gépen tartózkodó 104 ember közül 31 vesztette életét. 

Az Ethiopian Airlines repülőgépe hétfőn a hajnali órákban, röviddel azt követően, hogy felszállt a bejrúti repülőtérről, a Földközi-tengerbe zuhant rossz, viharos időjárási viszonyok - heves eső, villámlások - közepette. Reptéri források szerint nem sokkal a felszállást követően az etióp Boeing 737-800-as típusú utasszállító eltűnt a radarok képernyőiről.

OLDALTÖRÉS: Az első beszámolók


Az első beszámolók


Az első beszámolók


Az első beszámolók

Hét túlélőt talált a libanoni partoktól néhány kilométerre lezuhant etióp repülőgép roncsai között a libanoni hadsereg mentőalakulata hétfőn.

A libanoni közlekedési miniszter közlése szerint a gépen 54 libanoni, 22 etióp, 1 iraki, 1 francia, 1 szíriai állampolgár, valamint Nagy-Britanniában, Kanadában, illetve Oroszországban élő 4 libanoni tartózkodott. A személyzet héttagú volt.
   
A bejrúti francia nagykövetség egyik tisztségviselője közölte, hogy a nagykövet felesége is a gépen volt. Denis Pietton külképviselet-vezető október óta dolgozik Bejrútban.  

Az Ethiopian Airlines Boeing-737-es típusú gépe helyi idő szerint hajnali fél háromkor szállt fel a bejrúti repülőtérről. Úti célja az etióp főváros, Addisz-Abeba volt.
    
Nagy valószínűséggel a kedvezőtlen időjárási körülmények okozhatták a gép lezuhanását. Elképzelhető, hogy villám csapott a Boeingba.
   
A libanoni hadsereg oldalán a közel-keleti országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartó alakulatok (UNIFIL) is bekapcsolódtak a roncsok átkutatásába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!