Külföld

2010.02.23. 09:50

Áthajtott a piroson és ittasan vezetett a német evangélikus egyház női vezetője

Ittas vezetés miatt büntetőjogi eljárás fenyegeti a német evangélikus egyház vezetőjét.

MTI

Keddi sajtójelentések szerint Margot Kassmann hannoveri püspököt még múlt hét szombaton késő este állították le a rendőrök, amikor szolgálati gépkocsijával a piros jelzésen hajtott át. Az 51 éves Kassmannt - aki az első női püspök a 25 milliós német evangélikus egyház élén - azonnal megszondáztatták, és a szonda 1,3 ezrelékes alkoholszintet mutatott ki. A vérminta ennél is többet, 1,54 ezreléket mutatott. 

A hannoveri püspök elismerte, hogy ittasan ült a volánhoz. "Saját magam is megdöbbentem azon, hogy ilyen súlyos hibát követtem el" - jelentette ki. Hozzátette: tudatában van annak, hogy milyen veszélyes és felelőtlen alkohol hatása alatt vezetni, és vállalja a jogi következményeket.

Az evangélikus egyház vezetőjétől a hatóságok a szondáztatás pozitív eredménye után azonnal vérmintát is vettek, s annak eredményét az illetékesek már kedd délelőtt közzétették.

Az első értesülések szerint a püspökre pénzbüntetés vár, s jogosítványát akár egy évre is bevonhatják. A német szabályok szerint az 1,1 ezrelék feletti alkoholszint már abszolút vezetésképtelenséget jelent, és súlyos jogsértésnek számít. A vétkest pénzbüntetésre vagy akár egy évig terjedő börtönre is ítélhetik, jogosítványát pedig öt évre is elkobozhatják.

Szakértők szerint a Kassmannhoz hasonló, alacsony és filigrán nők esetében az 1,54 ezrelékes százalékos alkoholszint legkevesebb 0,7 liter bornak vagy 1,5 liter sörnek felel meg, amit az illető egy órán belül fogyasztott. Mindezt azonban befolyásolhatja az is, hogy a szóban forgó személy milyen gyakran iszik, illetve mennyit evett előtte.

Margot Kassmannt tavaly októberben választották meg a német evangélikus egyház élére. Beiktatásakor hangsúlyozta: korszerű egyházat szeretne; olyat, amely minél több embert nyer meg a hitnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!