Külföld

2010.02.28. 11:05

Elfogták az ETA katonai vezetőjét

Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét, Ibon Gogeascoechea Arronateguit - közölte a spanyol belügyminisztérium.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tájékoztatás szerint a francia rendőrség és a spanyol csendőrség a normandiai Cahan településen végrehajtott közös akcióban kézre kerítette az ETA-vezető két társát is, akiket kihallgattak. Egyikük két gyilkosság feltételezett elkövetője. Valószínűleg ő végzett Isaias Carrasco volt szocialista tanácsossal 2008 márciusában, két nappal az országos helyhatósági választások előtt, valamint Ignacio Uria Mendizabal építési vállalkozóval a baszkföldi Azpeitia városában.
   
Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot a független Baszkföldért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.

Forrás: MTI/AFP/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!