Külföld

2010.02.07. 14:58

Gránátvetővel lőttek rá magyar katonákra Afganisztánban

Magyar katonákat támadtak meg Afganisztánban; két katona sérült meg, egyikük súlyos, társa könnyebb sérülést szenvedett.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Gránátvetővel (RPG) lőttek rá a magyar katonákat szállító konvojra vasárnap délelőtt Afganisztánban; a menetoszlop második autóját érte találat, amelynek következtében egy katona artériás sérüléseket, egy másik pedig hámsérüléseket szenvedett - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a támadás miatt összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szóvivő elmondta, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy autóból álló konvojra.

A támadás során az erősen páncélozott harci jármű ablakai betörtek, s a szilánkok, illetve törmelékek megsebezték az oszlopparancsnokot, egy századost, valamint a jármű sofőrjét.

A merénylők, kétszer lőttek rá gránátvetővel az oszlopra, de a második lövés nem talált - fűzte hozzá. Bocskai István elmondta, hogy a sérülteket helikopterrel azonnal a közeli, kunduzi kórházba szállították és a sérüléseiket már ellátták. A súlyosan sérült századost egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel.

A helyi hatóságok már felkutatták a feltételezett elkövetőket: két pakisztáni férfit őrizetbe vettek, kihallgatásuk folyamatban van.  

Tömböl László vezérkari főnök az esetről tájékoztatta Szekeres Imre minisztert, aki informálta Bajnai Gordon  kormányfőt és Lázár Jánost, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét.

OLDALTÖRÉS: Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban


Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban


Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban


Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban

Összeállítás a 2006 októberétől Afganisztánban, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) keretében szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadásokról, balesetekről:

2008. június 10. - Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette a magyar újjáépítési csoport katonája, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a bagláni tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.

2008. július 12. - Tűzszerész feladatai végrehajtása közben, robbanás következtében, életét vesztette egy tűzszerész, Nemes Krisztián százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

2008. október 27. - Egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, hat ember megsebesült; a sérült magyar katonát további vizsgálatra a
mazar-e-sharif-i kórházba szállították.

2009. május 9. - Helyi ellenállók Afganisztánban, Pol-e Khomritól északra rátámadtak a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.

OLDALTÖRÉS: Magyar katonák Afganisztánban


Magyar katonák Afganisztánban


Magyar katonák Afganisztánban


Magyar katonák Afganisztánban

Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához. A magyar kontingens eleinte főleg békefenntartói feladatokat látott el, de 2009 januárja óta az afgán rendőrök kiképzésében is részt vesz. Magyarország - múlt év decemberi adatok szerint - mintegy 340 tagú kontingenst állomásoztat Afganisztánban.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Pol-e-Khomri központban állomásozik. 

A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT egyaránt ellát katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat. 

Ugyancsak Baglán tartományban, az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve, egy magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) segíti két, az afgán nemzeti hadsereg ottani alakulatának műveleti felkészítését. Az amerikai-magyar OMLT-be nem frontvonalban szolgáló katonák, hanem kiképző feladatokat ellátó rendfenntartók, rendőrök, katonák tartoznak. Hatvanfős kiképző csapatról van szó, amelynek a felét a magyarok teszik ki. 

Ezenkívül 50 törzstiszt is dolgozik Afganisztánban, egy úgynevezett Különleges Műveleti Csoport keretében pedig 16 magyar katona szolgál amerikai parancsnokság alatt. Ez a Magyar Honvédség legkülönlegesebb missziója, különböző felderítési és egyéb műveletekben vesznek részt. 

A honvédség egyébként három kontinensen, 13 országban mintegy 850 katonát tart misszióban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!