Külföld

2010.06.02. 16:13

Ámokfutó Nagy-Britanniában - tucatnyi halott a lövöldözésben (frissítve)

Tucatnyi halálos áldozata van az utóbbi másfél évtized legvéresebb fegyveres angliai ámokfutásának, amelynek tettese öngyilkosságot követett el.

MTI

A helyi nyomozó hatóságok szerda esti sajtótájékoztatója szerint az addigi - még nem végleges - adatok alapján az északnyugat-angliai Cumbria megyében végrehajtott  vérengzésben tizenketten meghaltak, további huszonöt személyt lőtt sérülésekkel szállítottak kórházba.

A lövöldözés a tengerparti Whitehavenben kezdődött a délelőtti órákban, majd nem sokkal később a közelben lévő Seascale-ben és Egremontban folytatódott. A gyilkosságsorozat feltételezett elkövetője az 52 éves Derrick Bird taxisofőr, aki módszeresen végigvonult lövöldözve a térség több városán.  

A szerda estig azonosított halálos áldozatok között van Bird egyik taxisofőr kollégája, akit a gyilkos Whitehavenben lőtt agyon. Szemtanúk beszámolói szerint az ámokfutó és áldozata gyakran ugyanazon a taxiállomáson várt az utasokra, és baráti viszonyban voltak egymással.
   
Az áldozatok között volt egy farmer is, akit a földjén dolgozott, amikor Bird kocsijából kiszállva, az út széléről agyonlőtte. Bird Citroen típusú gépkocsijával haladt helyszínről helyszínre, majd a kocsit egy mezőn hátrahagyva eltűnt.

A rendőrség azonban szerda délután közölte, hogy egy erdős területen megtalálták a feltételezett gyilkos holttestét és mellette a fegyvert is. A hatóságoknak egyelőre nincs elképzelésük arról, hogy mi lehetett a tettes indítéka.

Az országrész, amelyben Bird a gyilkosságsorozatot végrehajtotta, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb és legfestőibb turistavidéke, ahol az év minden szakában nagyon sok a kiránduló. 

A rendőrök - mielőtt rátaláltak volna a valószínű tette holttestére - hangosbeszélővel ellátott járőrkocsikkal és helikopterekkel intették óvatosságra a környéken túrázókat és a helyi lakosokat, kérve, hogy aki teheti, húzódjon zárt helyiségbe.

Ez a legvéresebb fegyveres ámokfutás Nagy-Britanniában azóta, hogy 1996-ban egy zavart elméjű férfi bement a skóciai Dunblane kisváros általános iskolájába, ahol 15 gyermeket és egy tanárt agyonlőtt, majd magával is végzett.

Nem sokkal a dunblane-i vérfürdő után - amelynek túlélői között volt Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga - a brit parlament a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét fogadta el. A törvény gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszi lehetővé brit magánszemélyeknek kézi tűzfegyver birtoklását; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben.

Szerda estig nem volt hivatalos értesülés arról, hogy Bird miként jutott hozzá a lövöldözés során használt fegyverhez.

 Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!