Külföld

2010.07.22. 13:22

A diktatúra árnyéka: a Krónika Ceausescuék újratemetéséről

Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor és felesége, Elena Ceausescu újratemetésének hozzá kellene járulnia a romániai kommunizmus peréhez, amelyet Romániában soha nem folytattak le - írta csütörtöki számában a Krónika című napilap.

MTI

A Kolozsváron megjelenő újság annak kapcsán ír az 1989 decemberében kivégzett házaspár újratemetéséről, hogy földi maradványaikat kihatolták a bukaresti Ghencea temetőben. A család még élő tagjai arról szeretnének megbizonyosodni DNS-vizsgálat segítségével, hogy valóban a titokban elhantolt Nicolae és Elenea Ceausescu nyugszik a nevükkel megjelölt sírban. 

A Krónika kommentárja szerint a Romániát 25 éven keresztül a diktatúra sötétségébe taszító kommunista vezetők nyugvóhelyének pontos azonosítására vonatkozó igény nem vitatható el a hozzátartozóktól, akik esetében nem feltételezhető politikai indíték. A lap emlékeztet arra, hogy az exhumálás érdekében sokáig szélmalomharcnak tűnő küzdelmet vívó Ceausescu-lány, Zoe, valamint az ügyet sikerre vivő férje és bátyja sohasem törekedett politikai babérokra. 

A lap szerint igazán hasznos az lenne, ha a csontok kiásása nem generálna újabb legendákat, öncélú médiashowt, amely megerősítheti a kommunista "aranykorra" ma is nosztalgiával visszatekintőket abbéli hitükben, hogy a "Kárpátok Géniuszát" és világhírű tudósfeleségét ártatlanul gyilkolták meg. Ez a vélemény - írja a lap - nagyon is tetten érhető a román társadalom bizonyos rétegében még most is. 
 
A szerző szerint üdvös lenne, ha a diktátor házaspár újratemetése – hiszen bizonyosan erre is sor kerül – nem Ceausescuék áldozati szerepben való feltüntetéséhez, hanem a kommunizmus soha le nem folytatott perének megtárgyalásához járulna hozzá, és emellett ismertté válnának az 1989-es romániai forradalom számos homályba vesző részletei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!