Külföld

2010.07.29. 13:12

Pokolgép robbant egy ortodox templomban

Meghalt a dél-ukrajnai ortodox templomban történt pokolgépes merénylet egyik sérültje, egy 80 éves nő - közölte csütörtökön egy ukrán tisztségviselő.

MTI

A detonáció Zaporizzsjában történt szerdán, a moszkvai patriárkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyházhoz tartozó Mária Oltalma székesegyházban kora este. A robbantás Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája ukrajnai látogatásának zárónapjára esett. A támadásban kilencen megsebesültek.
   
Az egyik sebesült, egy apáca, Ljudmilla nővér volt, akit a merénylet után ugyan azonnal kórházba szállítottak, de már annyira súlyos állapotban, hogy nem lehetett segíteni rajta. 
Nagyezsda Szevalnyeva, a városi egészségügy vezetője, akit a reporter.zp.ua internetes portál idézett, elmondta, hogy a nővér a műtőasztalon halt meg. Előzőleg sok vért vesztett, testének mintegy 40 százaléka megégett, több csontja eltört.

   
Borisz Petrov tartományi kormányzó elmondta, hogy a robbanóanyag 500 grammnyi TNT-nek (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) felel meg.  
   
Ukrajnában szerdán ünnepelték a kereszténység 988-ban történt felvételének évfordulóját, és az országban tartózkodott éppen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, akinek szerdán zárt látogatása ellen nacionalisták több ízben is tiltakoztak Kijevben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!