Külföld

2010.07.07. 11:33

Téves NATO-légicsapás ölt meg öt afgán katonát

Öt afgán katona vesztette életét, további kettő pedig megsebesült szerdára virradóra a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy tévedésből végrehajtott légicsapásában - közölte az afgán védelmi minisztérium, elítélve az újabb súlyos melléfogást.

MTI

A tárca szóvivője szerint az ISAF egyik harci repülőgépének személyzete tálib lázadókkal tévesztette össze az afganisztáni hadsereg katonáit, akik Gazni tartományban, a főváros Kabultól délnyugatra vettek részt egy hadműveletben.

"Az ISAF repülőgépe bombázta és megölte öt katonánkat - mondta Zaher Azimi szóvivő. - Elítéljük ezt az esetet, és sajnálattal állapítjuk meg, hogy már nem először fordult elő ilyen incidens. Reméljük, hogy ez az utolsó eset."

Az iszlamista tálib kormányzat 2001-es megdöntése óta zajló háborúban komoly súrlódást okoz Hamid Karzai afgán elnök és a NATO vezette erők között, hogy a szövetséges csapásoknak gyakran esnek áldozatul afgán civilek, afgán katonák pedig nem egy esetben vesztik életüket "baráti tűzben".

Stanley McChrystal, az afganisztáni nemzetközi erők nemrég leváltott főparancsnoka különleges szabályokat vezetett be a civil áldozatok elkerülésére. Utódja, David Petraeus amerikai tábornok azonban a hírek szerint változtatni akar e szabályokon, miután a katonáktól számos panasz érkezett amiatt, hogy ezek nagy mértékben korlátozzák bevetéseiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!