Külföld

2010.09.10. 21:54

Magyar származású iszlamistát tartóztattak le

Német iszlamista szélsőségeseket, köztük egy magyar származású fiatalembert tartóztatott le a török rendőrség - jelentette pénteken a ZDF német közszolgálati televízió.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A letartóztatottakat rövid idő elteltével kiadják Németországnak - közölte a televízió, de megjegyezte, hogy még magát a tényt sem erősítették meg a török hatóságok.

A hír szerint az egyik elfogott szélsőséges a magyar eredetű, a német hatóságok által körözött, 24 éves Thomas U., aki a Hamza al-Majari harci nevet használta. 2009 őszétől kiképzésben vett részt, és bevetésre készült egy tálib táborban. Feltevések szerint harcolt is már az afgán és az amerikai hadsereg ellen.

Az idén áprilisban azonosították egy propaganda videón, amelyet az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom készített. Az isztambuli repülőtéren fogták el, ahová Irán felől érkezett várandós feleségével együtt, és Koppenhágába akartak távozni, hogy onnan gépkocsin térjenek vissza Németországba. 

Berlini források szerint legalább negyven német fiatal járt afganisztáni kiképzőtáborokban az elmúlt két évben. A német szövetségi bűnügyi rendőrség elnöke a műsorban felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a félkatonai kiképzőtáborokban felkészített személyek hazatérve potenciális veszélyforrást jelentenek Németországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!