Külföld

2010.09.24. 20:59

Öngyilkos merénylők támadtak egy NATO-támaszpontra Afganisztánban

Több öngyilkos merénylő támadott meg pénteken Afganisztánban egy NATO-támaszpontot, a támadásban legalább két lázadót megöltek – jelentették afgán és NATO-források.

MTI

A támadást az ország délkeleti részében fekvő, Paktia tartományban, Gradez városánál lévő előretolt hadműveleti támaszpont (FOB) ellen hajtották végre. A Pakisztánnal határos térség a tálibok egyik fellegvárásnak számít.

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője, James Judge elmondta, hogy „öngyilkos merényletkísérlet történt a gradezi támaszpont ellen, és jelentések szerint megöltek két robbanómellényes ellenséget". Ezt azzal egészítette ki a tartományi kormányszóvivő, hogy egy öngyilkos merénylő autóval hajtott a támaszpont kapujának, mert azt felrobbantva akart utat nyitni társainak. A támadás során egy afgán katona és egy biztonsági őr megsebesült.

Zabihullah Mudzsahed, a tálibok szóvivője azt közölte, hogy tíz harcosuk vett részt az akcióban és többüknek sikerült a behatolás. A tálibok azonban a megfigyelők szerint gyakran túloznak az ilyen támadásokról szóló híreikben. 

A növekvő erőszak és veszteség mindenesetre komoly gondot okoz Washingtonnak. Barack Obama decemberben készül az egyre népszerűtlenebb afganisztáni háború stratégiájának az áttekintésére. Bonyolítja a politikai helyzetet a múlt hétvégén tartott parlamenti választás, amelyet nemcsak a lázadók merényletei, de sorozatos csalások is kísértek. Hasonlóan vitatott volt a 13 hónappal ezelőtt tartott elnökválasztás.
 
A tálibok és más lázadó csoportok, mint az al-Kaidához kötött Hakkani-hálózat az elmúlt évben egy sor vakmerő támadást hajtott végre külföldi támaszpontok és afgán kormányépületek ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy távozásra kényszerítsék a külföldi csapatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!