Külföld

2010.10.05. 21:30

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a Times Square-i merénylő

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték kedden azt a pakisztáni származású amerikai férfit, aki autóba rejtett pokolgépet kísérelt meg felrobbantani a New York-i Times Square-en.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ítéletet New Yorkban hirdették ki. A 31 éves Faisal Shahzad júniusban elismerte bűnösségét a május 1-jén Közép-Manhattanben megkísérelt merénylet miatt. Vallomása szerint Pakisztánban a Tehrik-e-Taliban nevű tálib csoport képezte ki a robbantásra és 12 ezer dollárral ez a szervezet finanszírozta a kudarcot vallott támadást.

Shahzad nem tanúsított megbánást és mosolyogva fogadta a tízpontos vádirat alapján meghozott ítéletet. Ezek között szerepel a többi között a tömegpusztítót fegyver bevetésére irányuló kísérlet és a terrorcselekmény elkövetésére irányuló kísérlet. A merénylő a kihallgatások során elmondta: ha tehetné ismét megkísérelné a robbantást. Úgy vélte, hogy legkevesebb 40 embert tud megölni.
   
"Erősítsétek meg magatokat, a muszlimokkal vívott háború megkezdődött" - mondta Shahzad az ítélet kihirdetése előtt, hozzátéve, hogy "küszöbön áll" az Egyesül Államok veresége.
   
Az ítéletet kihirdető bíró azon megjegyzésére, hogy a börtönben lesz ideje elgondolkodni azon, hogy mit ír a Korán a gyilkosságról, Shahzad azt válaszolta: "A Korán felhatalmaz bennünket arra, hogy megvédjük magunkat. Én csak ennyit tettem."
   
Shahzadot május 3-án, vagyis két nappal a merényletkísérlet után kényszerítették le, egy a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtérről épp indulni készülő gépről.
   
A terrorista május 1-jén egy füstölgő, Nissan Pathfindert hagyott a Times Square-en, amelyben  a tűzszerészek több zsák műtrágyát, két teletöltött ötgallonos (22,7 literes) benzinkannát, 152 darab M-88-as petárdát, három propánpalackot és két, vezetékekkel összekötött ébresztőórát találtak.
   
A merényletkísérlet előtt Shahzad heteken át figyelte a Times Square-t élőben bemutató webkamerákat, hogy megállapítsa, a nap mely szakában a legsűrűbb ott a tömeg, hogy a lehető legnagyobb pusztítást tudja okozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!