Külföld

2010.11.07. 22:12

November 7.: a forradalomra és az 1941-es díszszemlére emlékeztek Moszkvában

Moszkvában és több más orosz városban a kommunisták több felvonulással és nagygyűléssel ünnepelték az 1917. évi forradalom évfordulóját, míg a hivatalos szervek a Vörös téren 1941-ben tartott, történelmi díszszemlére emlékeztek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A moszkvai városi vezetők, élükön Szergej Szobjanyin nemrég kinevezett új polgármesterrel, megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, így emlékezve az 1941-es díszszemle egyenesen a frontra vonuló résztvevőire.
   
A kommunista párt központi rendezvényén a hívek Moszkva egyik fő sugárútján, a Tverszkaján vonultak fel, majd a Vörös téren koszorút helyeztek el Lenin mauzóleumánál és Sztálin sírjánál.
   
A szervezők állítása szerint mintegy 50 ezer, a rendőrség adatai szerint mintegy 2500 résztvevője volt a felvonulásnak. A felvonulók többnyire idős emberek voltak, szovjet jelképekkel díszített vörös zászlókat lengettek, és egyebek között olyan jelszavakat skandáltak, mint "Lenin, a párt és a Komszomol!"
   
A menethez csatlakozott több más baloldali szervezet, a végén pedig a betiltott Nemzeti Bolsevik Párt híveinek kisebb csoportja haladt.
   
A felvonulás a Nagyszínház előtti téren, nagygyűléssel ért véget, ahol Gennagyij Zjuganov pártelnök beszédében egyebek között hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy Oroszország csatlakozzon a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) és ellenzi a hadsereg reformját. Emellett elmondta, hogy a kommunista eszmék egyre több fiatalt vonzanak, s csak idén 25 ezer fiatalt vettek fel a párt soraiba. 
   
A szélsőbaloldalinak tekintett Baloldali Front elnevezésű szervezet vezetője, Szergej Udalcov újságíróknak elmondta: a szervezet híveit nem hagyták részt venni a kommunisták engedélyezett felvonulásán, nem engedték kibontani plakátjukat, amelyen az állt: "Le a rendőrállammal!", és sok embert előállítottak.
   
A Másik Oroszország elnevezésű ellenzéki koalíció tudatta: a forradalom évfordulójára Szentpéterváron rendezett felvonulásukat az Auróra cirkáló közelében körülvették az OMON belügyi kommandó emberei és mintegy 100 résztvevőt előállítottak.
   
A liberális Jabloko párt viszont azokról a tisztiiskolásokról, hadapródokról emlékezett meg Moszkvában, akik 1917-ben fegyveres ellenállást tanúsítottak a bolsevikokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!