Külföld

2010.12.26. 14:11

A pápa elítéli az erőszakot

Benedek pápa elítélte vasárnapi úrangyala imádsága után a keresztények elleni "abszurd erőszakot", utalva a Fülöp-szigeteken és Nigériában hívők és templomok ellen karácsonykor elkövetett merényletekre.

MTI

   
"Nagy szomorúsággal értesültem a merényletről egy katolikus templomban a karácsonyi mise idején a Fülöp-szigeteken és keresztény templomok elleni támadásokról Nigériában" - mondta a szentatya hívők ezrei előtt a vatikáni Szent Péter téren, lakosztálya ablakából.
   
"A Földet ismét vér szennyezi a világ más részein" - tette hozzá, szólva arról a pakisztáni öngyilkos merényletről is, amelyet szombaton hajtottak végre a Világélelmezési Program (WFP) egyik segélyelosztó központjánál, több mint negyven ember életét oltva ki. A pápa felszólította az embereket, hogy "mondjanak le a gyűlöletről, találjanak békés megoldásokat a konfliktusokra, s teremtsenek biztonságot és nyugalmat" az ártatlanoknak.
   
Több templomot ért támadás karácsony este Nigériában, az egyik az ország északi részén fekvő Maiduguriban, ahol egy baptista templomban négy hívő és egy pap vesztette életét a hadsereg tájékoztatása szerint. Egy másik templom elleni támadásnak egy halottja volt.
   
Ezek a legutóbbi erőszakcselekmények, amelyeket a Boko Haram iszlamista szektának tulajdonítanak. A szekta tavalyi felkelése és összecsapása a rendfenntartó erőkkel több száz ember halálát okozta.
   
Most karácsonykor összesen 32 ember vesztette életét és 74 sebesült meg - köztük sok karácsonyi bevásárló - hét robbantásban két helyszínen a közép-nigériai Jos városában, amely a muzulmán többségű Észak és a főként keresztények lakta Dél határán fekszik - közölte a rendőrség.
   
A Fülöp-szigeteken tíz hívő és egy pap könnyebben megsérült, amikor pokolgép robbant a karácsonyi mise idején egy rendőrségi tábor kápolnájában a déli, muzulmán többségű Jolo szigetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!