Külföld

2010.12.05. 17:17

Futótűz pusztít Délnyugat-Kínában

Legkevesebb 22 halottja és 3 súlyos sérültje van annak tűznek, amely a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibetiek lakta területén lobbant fel és perzselt fel füves, bozótos területeket - jelentette a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

MTI

A vasárnap dél körül kialakult és egyre terjedő tüzet mintegy három óra alatt sikerült megfékezni, amikor a hegyes területen egy szélfuvallat ismét felélesztette a lángokat. Így kerültek csapdába az oltásban részt vevő katonák és helyi lakosok - tájékoztatott a helyi kormányzat azzal, hogy a tűznek eddig 22 halálos áldozata van, három ember pedig súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A halottak közül tizenöt katona, ketten a területet felügyelő hivatal alkalmazottai, míg öten helyi polgárok.
   
A futótűz Taofu (Daofu) megye székhelyétől hat kilométerre található fennsíkon keletkezett: eddig több mint 33 hektár terület vált a lángok martalékává, 13 hektár még több kilométer hosszan ég. Az oltásra mintegy kétezer embert mozgósítottak, de a késő éjszakai órákban a tűzoltók többsége visszavonult táborába.
   
Szecsuan tartomány kormányzója Csiang Csü-feng (Jiang Jufeng) a helyszínre érkezett és már utasított a tűz okának kiderítésére. Az 580 kilométerre lévő tartományi székhelyről Csengtuból (Changdu) egészségügyi dolgozókat is útnak indítottak.
   
Taoufu a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsík keleti csücskében fekszik, nagy részét erdő borítja. A megye lakossága 45 ezer fő, 89 százalékuk tibeti nemzetiségű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!