Külföld

2010.12.05. 22:30

Nagy-Britannia: az oroszok már az alsóházban vannak

Kitoloncolnak Nagy-Britanniából egy fiatal orosz nőt, aki az egyik brit alsóházi képviselő munkatársa volt, ám a brit elhárítás (MI5) gyanúja szerint valójában Oroszországnak kémkedett. A képviselő vasárnap cáfolta, hogy segítője orosz kém lett volna.

MTI

A The Sunday Times beszámolója szerint a 25 esztendős Kátya Zatuliveter a kisebbik kormánykoalíciós partner, a Liberális Demokraták egyik képviselőjének, Mike Hancocknak a stábjában dolgozott. A vezető vasárnapi konzervatív brit lap szerint még augusztusban állították meg a londoni Gatwick repülőtéren, amikor éppen vissza akart térni Nagy-Britanniába, miután az MI5 arra a következtésre jutott, hogy az orosz állampolgárságú fiatal nő az orosz hírszerzés "alvó ügynöke".
   
Zatulivetert - igen részletes kikérdezése után - akkor elengedték ugyan, de a múlt héten ismét őrizetbe vették, és megindult kitoloncolási eljárása, amelyet Theresa May brit belügyminiszter személyesen hagyott jóvá.
   
A The Sunday Times szerint a hidegháború vége óta első ízben fordul elő, hogy a brit parlament valamely munkatársa Oroszország javára folytatott kémkedés gyanújába keveredett.
   
Az ügy érzékenységét jelzi, hogy a 64 éves Hancock az egyik legnagyobb brit hadikikötő-komplexumnak otthont adó dél-angliai Portsmouth városát képviseli a londoni alsóházban. A Liberális Demokrata törvényhozó - aki a The Sunday Times szerint "közismert szoknyavadász" -, vasárnap cáfolta, hogy orosz munkatársnője kémkedett volna.
   
A brit lap megírja ugyanakkor, hogy Hancock a brit parlament védelmi bizottságának tagja, emellett tagja az európai közös védelem ügyének előmozdítására létrehozott, immár feloszlóban lévő Nyugat-Európai Unió biztonsági és védelmi  kérdésekben illetékes testületének is.
   
A The Sunday Times ismertetése szerint Hancock "régóta ápol kapcsolatokat" Oroszországgal, ahová rendszeresen el is látogat.
   
A lap szerint nincs arra utaló jel, hogy maga a képviselő "szándékosan Nagy-Britannia érdekei ellen tevékenykedett volna". A cikkben ugyanakkor szerepel, hogy Hancock irodájából az elmúlt hetekben számos katonai jellegű kérdés érkezett különböző kormányhivatalokhoz, "leltárt" kérve egyebek mellett a brit nukleáris fegyverkészletről, vagy adatokat a tengeralattjáró-támaszpontok elhelyezkedéséről. A lap szerint a képviselő hivatalából érkezett kérdések "némelyikére" az illetékes kormánytagok megtagadták a választ.
   
A The Sunday Times brit kormányforrásokat idézve azt írta, hogy a Nagy-Britannia elleni orosz kémtevékenység jelenleg legalább annyira kiterjedt, mint az 1980-as években volt.
   
Oleg Gorgyijevszkij, a KGB - az egykori szovjet állambiztonsági testület - volt tisztje, aki 1985-ben dezertált Londonba, a brit lapnak azt mondta: az orosz szolgálatoknak a brit parlamentben és fontos vállalatoknál is "bent vannak az embereik", és különösen az "érzékeny pozíciókban" dolgozó alsóházi képviselők vannak a célkeresztben.
   
Gorgyijevszkij "botrányosnak" nevezte annak lehetővé tételét, hogy egy orosz állampolgár a brit parlament védelmi bizottsága egyik tagjának dolgozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!