Külföld

2011.01.23. 08:52

A Die Zeit-cikke az Orbán-kormány politikájáról

Demokrácia ez még? címmel közölt cikket az Orbán-kormány politikájáról e heti számában a Die Zeit.

MTI

A német liberális hetilap munkatársa, Christian Tenbrock emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor már a tavaszi választások előtt értésre adta: olyan "politikai helyzetet" akar teremteni, amely biztosítja a hatalom "15-20 éven át történő megtartását". A voksolás után pedig arról beszélt, hogy az urnáknál "forradalom" ment végbe: Magyarország most azt várja, hogy elpusztuljon "a régi rendszer", és "új rend" jöjjön létre.
   
"Hogy ez alatt mi értendő, azt a miniszterelnök és kormánya nagyon gyorsan nagyon egyértelművé tette - írja Tenbrock. - Nem csak a választókerületeket szabták át oly módon, hogy az őszi önkormányzati választások eredményeként a városok és nagyobb községek 90 százalékának az élére fideszes polgármester került. Az állatorvosi hatóságtól az oktatási hivatalokon át a számvevőszékig minden posztot és pozíciót, részben a harmadik vezetői szintig, Fidesz-párttagokkal töltöttek be. Hasonlóra ugyan korábbi hatalomváltáskor is volt példa, de nem ilyen arcátlansággal. A számvevőszék elnöke egy tapasztalatlan vidéki politikus lett; lecserélték a gazdasági versenyhivatal, az országos választási bizottság és a bankfelügyelet vezető embereit. Már a legfőbb ügyész is a Fidesz embere."
   
"Orbán számára nemkívánatos a kritika - folytatódik a cikk. - Az államfőt a miniszterelnök hívével váltották fel, miután az halkan kételyeinek adott hangot a jobboldali párt tevékenységét illetően. A parlament költségvetési bizottságát is megfosztották hatalmától. Miután bírálóan szóvá tette a 2011. évi költségvetés tervezetét, megvonták a testület munkájához szükséges anyagi fedezet 98 százalékát."
   
"A hatalom birtokosai a legfőbb magyar bíróságtól sem rettennek vissza. A parlament a kétharmados Fidesz-többséggel már nyolc részletét módosította az alkotmánynak; tavasszal teljesen át fogják írni azt. És amikor az alkotmánybírák alkotmányba ütközőnek találták azt a törvénytervezetet, amely visszamenőleges hatállyal megadóztatta a végkielégítéseket, a kormány nem a törvényt vonta vissza, hanem sebtében megvonta a testülettől a beleszólást adó- illeték- és költségvetési kérdésekbe."
   
"Az egyetlen független intézmény ma még a jegybank, ám ez is megváltozhat, ha márciusban új tagok kerülnek be a monetáris tanácsba. A médiát Orbán - teljesen függetlenül az Európa-szerte témát képező médiatörvényről zajló vita kimenetelétől - már messzemenően a markában tartja. A sajtó, valamint a kereskedelmi és a közszolgálati rádió és televízió 80 százaléka Fidesz-közelinek minősül."
   
A baloldali ellenzék megosztott, és semmivel sem tudja megakadályozni a miniszterelnök tarolását - állapítja meg a Die Zeit cikkírója. - Állampolgári kezdeményezések alig vannak, a civiltársadalmi fellépés jóformán ismeretlen. A demokratikus ellenőrző mechanizmusok felszámolása és Orbán hatalmának növekedése egyébként sem ártott sem neki, sem a Fidesznek. A miniszterelnök változatlanul népszerű. A nép a jelek szerint szereti Orbánt, a hatalmi politikust. A mai Magyarország viszont már nem jogállam - vélekedik Kilényi Géza egykori alkotmányjogász. "Magyarország demokrácia volt - írta a Népszabadságban Kornai János, a világszerte elismert közgazdász. - Ez többé nem mondható el. A politikai formáció, amelyben élünk, autokrácia."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!