Külföld

2011.01.19. 22:11

Obama - Hu Csin-tao deal: 45 milliárd dolláros kereskedelmi megállapodás

Az újonnan megkötött amerikai-kínai megállapodások 245 ezer amerikai állását biztosítják - jelentette ki szerdán a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök, miután megbeszéléseket folytatott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel.

MTI

Az üzleti megállapodás-csomag része 200 darab Boeing utasszállító repülőgép 19 milliárd dollárért történő eladása is. Obama szerint a kínai elnök megígérte, hogy az amerikai cégeket nem éri diszkrimináció, ha kínai vállalatokkal versenyeznek majd a kínai piacon. Obama ugyanakkor - utalva arra, hogy Washington szerint a jüan kurzusát Kína mesterségesen tartja alacsonyan - hangsúlyozta: a valutaárfolyam további módosítására van szükség.
   
Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a két ország a jövőben intézményes formában folytat hivatalos párbeszédet az emberi jogokról. Mint mondta, kormánya bátorítani fogja a kínai kormány és a dalai láma közötti párbeszédet.
   
Obama kijelentette, hogy a két ország ugyan eltérő álláspontot képvisel az emberi jogok kérdésében, ám ez nem lehet az együttműködés akadálya.
   
Hu Csin-tao azt mondta, hogy országa elismeri az emberi jogok egyetemességét, ám ezek érvényesítését a fejlettségbeli és a kulturális különbségek is meghatározzák. Hu a kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta a egymás belügyeibe való be nem avatkozás fontosságát, valamint azt, hogy Kína fejlődő ország.
   
"A jövőbe tekintve azt látjuk, hogy az együttműködés és a baráti versengés szellemére van szükség" - jelentette ki Obama, elismerve, hogy vannak olyan területek, ahol megmaradtak a nézetkülönbségek. Hangsúlyozta azon meggyőződését, hogy "Kína békés felemelkedése", mind az Egyesült Államok, mind pedig világ érdekeit szolgálja, de kiemelte annak fontosságát, hogy az a nemzetközi jogszabályok megsértése nélkül történjen.
   
Obama szerint egyébként Hu "egyetértett azzal, hogy Észak-Koreának kerülnie kell a további provokációkat, és hogy az Iránnal szemben elfogadott nemzetközi szankciókat maradéktalanul be kell tartani.
   
Hu Csin-tao rámutatott, hogy Kína együtt fog működni az Egyesült Államokkal és más országokkal az olyan globális problémák hatékony kezelésében, mint a klímaváltozás, a terrorizmus, a nemzetközi bűnözés, az energia-, az erőforrás- és az élelmiszer-biztonság, a közegészségügy biztonsága és a súlyos nemzeti katasztrófák elhárítása.
   
A kínai elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Peking és Washington előmozdítsa, hogy a két ország fiataljai kölcsönös látogatások révén jobban megismerhessék a másik társadalmat.
   
A két elnök a sajtótájékoztató után amerikai és kínai nagyvállalatok csúcsvezetőivel folytat megbeszélést, este pedig Obama állami díszvacsorát ad magas rangú vendége tiszteletére.
   
Az amerikai-kínai csúccsal egy időben ülést tartott a republikánus többségű képviselőház külügyi bizottsága, amelynek több felszólalója élesen elítélte a kínai rendszert. John Boehner házelnök bejelentette, hogy az emberi jogok kínai megsértése miatt távol marad a díszvacsorától.
   
A mostani washingtoni csúcs volt Obama és Hu nyolcadik találkozója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!