Külföld

2011.01.21. 17:50

Saracen International: zsoldoscég védi a szomáliai kormányt

Eric Prince, az iraki civilgyilkosságai miatt hírhedtté vált Blackwater zsoldosvállalkozás vezetője kijárta, hogy a szomáliai kormány védelmét, csapatainak kiképzését és a kalózok elleni küzdelmet egy "biztonsági magáncég" vegye át - jelentette pénteken a The New York Times.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A lap úgy értesült, hogy a dél-afrikai székhelyű Saracen International az Egyesült Arab Emírségek finanszírozásában fogja ellátni a szomáliai kormányzat fegyveres támogatását, az arab országnak ugyanis kulcsérdeke, hogy a Perzsa-öböl hajózási útvonalai ismét biztonságosak legyenek. A nyilvánosan még nem bejelentett ügyletet valószínűleg Eric Prince hozta tető alá, aki a cége ellen az Egyesült Államokban indított perek miatt tavaly Abu Dzabiba költözött.
   
Az Executive Outcomes nevű zsoldoscég maradványaiból létrehozott Saracen International magvát az apartheid-korabeli Dél-Afrika különleges erőinek egykori katonái alkotják, akik a kilencvenes években a fekete földrész több országában is harci tapasztalatot szereztek. A vállalkozás vezetője Lafras Luitingh, a fajüldöző rezsim titkosrendőrségének volt tisztje.
   
Az Afrikai Unió egy nemrégiben megfogalmazott belső jelentése szerint a multimilliomos Prince is a Saracen magas rangú vezetője, és a cég szomáliai tevékenységének beindítását, valamint a mogadishui kormánnyal megkötött szerződés előkészítését saját zsebből finanszírozta. Ez utóbbi állítást a ma Xe Services néven működő Blackwater alapítója szóvivője útján cáfolta, mondván, hogy Szomáliában elsősorban humanitárius tevékenységet folytatott és a kalózok elleni fellépéssel kapcsolatban tájékozódott.
   
A Saracen egy 2002-es ENSZ-jelentés szerint részt vett egy kongói kormányellenes gerillacsoport kiképzésében, s a The New York Times összefüggésbe hozza zavaros gyémánt- és aranyügyletekkel is. A cég jelenleg egy 100 fős kalózellenes milíciát képez ki az Észak-szomáliai Puntland tartományban.
 Eric Prince 2008-ban még a Blackwater színeiben próbált meg megrendeléseket szerezni a kalózok elleni harcra. A cél érdekében ágyúkkal és egy pilóta nélküli repülőgéppel szereltetett fel egy óceánkutató hajót.
   
2005-ben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) próbálta meg rávenni, hogy a szervezet a saját műveleti osztálya helyett az ő cégét bízza meg külföldön végrehajtandó különleges bevetésekkel. Az indítványt a CIA visszautasította.
   
Az al-Kaidával szövetséges Shabab mozgalom fegyveresei által szorongatott szomáliai kormányzat csak a főváros, Mogadishu egy része felett gyakorol ellenőrzést. Az országban a 90-es évek elején amerikai vezetéssel megkísérelt ENSZ-béketeremtő akció kudarca után nyugati katonai erők nem avatkoztak be nyíltan a konfliktusba. Szomáliában jelenleg a világszervezetnek mintegy 8000, Burundiból és Ugandából érkezett katonája próbálja meg fenntartani a rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!