Külföld

2011.01.04. 22:03

Sikamlós videók az anyahajón: leváltották a parancsnokot

Végérvényesen leváltották az amerikai Enterprise nukleáris repülőgép-hordozó parancsnokát, mert néhány évvel ezelőtt sikamlós és meleggyalázó videókat vetíttetett le a hajó belső videohálózatán - közölte a kedden a norfolki flottabázison John C. Harvey tengernagy, a haditengerészet főparancsnoka.

MTI

Owen Honors kapitány 2006-ban és 2007-ben olyan "hivatalos", eligazító videókat mutattatott be az afganisztáni és az iraki hadműveleteket támogató repülőgép-hordozó fedélzetén, amelyeken egyebek mellett gyalázták a melegeket, valamint önkielégítést imitáltak és a zuhanyban készült felvételeket tartalmaztak. A norfolki The Virginian-Pilot napilap által a hét végén ismertetett eset megütközést váltott ki az amerikai védelmi minisztériumban.
   
A videók lejátszása idején Honors az Enterprise parancsnokának első helyettese volt. Az Egyesült Államoknak összesen 11 repülőgép-hordozója van. A hétvégén kirobbant botránnyal kapcsolatban a haditengerészet először megpróbálta elbagatellizálni az ügyet, de utóbb "elfogadhatatlannak" minősítette a videókat.
   
Harvey admirális rámutatott, hogy noha Honors kapitány parancsnoksága alatt nem történt incidens az Enterprise-on, ám a parancsnokhelyettesként demonstrált helytelen értékítélete, valamint szakmai hiányosságai "aláásták annak hitelességét, hogy hatékonyan szolgálhat tovább parancsnokként."
   
Az Enterprise legénységének több tagja a Facebook közösségi portálon vette védelmébe Honorst, az állítva, hogy a kapitány videóival csak erősítette a csapatszellemet a hosszú tengeri bevetések alatt. A bejegyzések szerint a parancsnok törődött az embereivel és a humorosnak szánt klipek segítségével - amelyhez foghatók nem ritkán láthatók amerikai tévécsatornákon - segített levezetni a bennük felhalmozott feszültséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!