Külföld

2011.02.20. 08:51

Plágium: Guttenberg Bundestagtól is átemelt

Egy, a Bundestag tudományos szolgálata által készített dolgozatot is beemelt disszertációjába a német védelmi miniszter, noha az ilyen munkákat képviselők csak mandátumuk gyakorlásával összefüggő tevékenységhez használhatják fel - írja friss számában a Der Spiegel.

MTI

A hírmagazin kiderítette, hogy Dr. Ulrich Tammler, a tudományos szolgálat tagja még 2004-ben tíz oldalas dolgozatot készített Karl-Theodor zu Guttenberg képviselő számára. A téma az amerikai alkotmány Istenre való hivatkozásai, valamint állam és egyház szétválasztása volt az amerikai legfelsőbb bíróság gyakorlatában. Guttenberg a szöveget teljes egészében beemelte disszertációjába, noha ez szabályellenes volt. Ráadásul a tényleges szerző nevét sehol nem tüntette fel munkájában. A tudományos szolgálatra is csupán egy helyütt, a 83. számú lábjegyzetben hivatkozik.
   
A német parlament tudományos szolgálata mintegy 60 szakértőt foglalkoztat; feladatuk a honatyák képviselői munkájának a támogatása. A szolgálat szabályzata kimondja: "A Bundestag a tudományos szolgálat munkáival kapcsolatos összes jogot fenntartja magának. Azok közzétételéhez és terjesztéséhez minden esetben szükséges a tudományos osztály vezetőségének a hozzájárulása."
   
Guttenberg 2007-ben megvédett doktori disszertációjával kapcsolatban az utóbbi napokban fölmerült a gyanú, hogy a 450 oldalas dolgozat több tucat részletét szóról szóra "átemelte" más tudósok, publicisták műveiből anélkül, hogy ezt a tényt akár lábjegyzetben, akár a forrásmunkák jegyzékében feltüntette volna. Az ellenzék plágiumot emleget, amit a miniszter visszautasít, a disszertációt befogadó bayreuthi egyetem vizsgálatot kezdett az ügyben. Guttenberg "bosszantó hibának" minősítette a mulasztást, tagadva a szándékosságot.
   
Az egyre nagyobb hullámokat kavaró plágiumvád dacára a német közvélemény többsége egyelőre kitart a védelmi miniszter mellett, aki tavaly nyár óta nagy fölénnyel vezeti a politikusok népszerűségi listáját. Az ARD televízió által készített friss fölmérés tanúsága szerint a megkérdezetteknek csupán 22 százaléka véli úgy, hogy a napvilágra került, forrásmegjelölés nélküli "átemelések" miatt Guttenbergnek le kellene mondania. A nagy többség - 74 százalék - szerint ez nem ok a távozásra. Hatvanegy százalék úgy vélekedik, hogy a miniszter olyan hibákat követett el, amelyek mindenkivel megeshetnek, aki sokat dolgozik. Ugyanakkor 60 százalék jogosnak tartja a plágiumvádat, csupán 30 százalék vall ezzel ellentétes nézetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!