Külföld

2011.03.27. 11:41

A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a lakosság veszélyben van

A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a rezsim fenyegeti a civil lakosságot, de szárazföldi erők bevetéséről továbbra sincs szó - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit védelmi miniszter.

MTI

Liam Fox a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a brit kormány Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, és "Líbia számára is ez lenne a legjobb megoldás", de a jelenlegi katonai akció sikerét az jelenti majd, ha a lakosság "nyugodtan alhat" éjszakánként, annak tudatában, hogy gyermekeit "nem fenyegeti egy ördögi rezsim".
   
Fox szerint ha a líbiai rendszer felhagy a polgári lakosság elleni támadásokkal, és felismeri, hogy a konfliktus nem zárulhat számára katonai sikerrel, akkor a beavatkozás "viszonylag gyorsan" véget érhet.
  
  A miniszter a késleltető tényezők között említette ugyanakkor, hogy a rezsim éjszakánként kórházak, mecsetek és lakóházak közvetlen közelében állítja le harckocsijait, tudván, hogy a szövetségesek kerülni akarják a polgári áldozatokat. Több katonai felszerelést is meg lehetne semmisíteni, ha a szövetségesek elfogadnák, hogy "járulékos kárként" civilek halnak meg, a hadikoalíció azonban erre nem hajlandó - tette hozzá Fox.
   
A Kadhafi sorsára vonatkozó kérdésre a brit védelmi miniszter alig burkolt utalást tett arra, hogy a brit kormány reményei szerint a líbiai vezető hatalmát saját környezetének józanabb tagjai döntik majd meg. Liam Fox szerint Kadhafi körül vannak olyanok, akik "racionálisabban látják a helyzetet ... azt reméljük, hogy az ő realitásérzékük és (a nemzetközi felelősségre vonás) fenyegetése meghozhatja az általunk látni kívánt politikai váltást" Líbiában.
   
A miniszter ugyanakkor kizárta szárazföldi erők bevetését, mondván: ezt az ENSZ-határozat külön tiltja. Nagy-Britannia egyébként is több mint tízezer katonát állomásoztat Afganisztánban, és annak lehetőségére is "készül", hogy Jemenből evakuálni kell a brit állampolgárokat - tette hozzá. Fox ugyanakkor nem részletezte, hogy a jemeni evakuálás milyen brit katonai beavatkozást jelentene.
   
A brit védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a líbiai hadművelet nem NATO-misszió, hanem "ENSZ-misszió, a NATO logisztikai eszközeinek felhasználásával".
   
Kijelentette: szeretné, ha még több ország csatlakozna a hadikoalícióhoz katonai eszközökkel, mert akkor még jobban meg lehetne osztani a költségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!