Külföld

2011.03.26. 11:57

Japán: leállították a munkálatokat az egyes reaktorblokkban

A sugárzás magas szintje miatt leállították szombaton a munkát a fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában - közölte a Kyodo japán hírügynökség.

MTI

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár következtében súlyosan megrongálódott japán atomerőműben szombaton megpróbálták folytatni a sugárszennyezett víz kiszivattyúzását az egyes, a kettes, a hármas és a négyes reaktorblokkból. A hármas turbinacsarnokának alsó részében másfél méter magasságban áll a rendkívül radioaktív vízréteg, míg az egyes, a kettes és a négyes blokk azonos helyiségét 40 centiméter, 1 méter és 80 centiméter víz borítja. 
A kettes reaktor turbinacsarnokát borító vízből a cézium lassan bomló 137-es izotópját mutatták ki, a víz felszínén a sugárzás erőssége óránként 300 millisievert volt péntek este. Az, hogy cézium-137-es jutott a vízbe, arra utalhat, hogy a reaktorból nukleáris üzemanyag jutott ki. A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) azt tartja a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy törés keletkezett a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült "dobozon" (konténment). 
Fukusima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van. A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek. Ez üzemi balesetek sorához vezetett, aminek következtében radioaktív anyagok kerültek a légkörbe.
   
Az egyes reaktort éppen negyven évvel ezelőtt, 1971. március 26-án helyezték üzembe, s most kellett volna végleg leállítani. A felügyelő szerv azonban néhány héttel ezelőtt engedélyezte, hogy tíz évvel meghosszabbítsák üzemidejét. 
Edano Jukio kormányszóvivő szombaton úgy fogalmazott, hogy a fukusimai egyes számú atomerőműben "nem romlik a helyzet", de jelenleg lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az üzemzavar következményeinek felszámolása. Tájékoztatása szerint történtek bizonyos előrelépések is, így például sikerült részlegesen helyreállítani az elektromosenergia-ellátást több blokk vezénylőtermében, valamint tengervíz helyett már édesvízzel hűtik az egyes és a hármas blokkot.
Kan Naoto miniszterelnök az atomerőmű-válság kezelésére különmegbízottat nevezett ki Mabucsi Szumio volt közlekedési, területfejlesztési és turisztikai miniszter személyében.
   
A magyar Országos Atomenergia Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint az egyes prefektúrákban jelentős mértékben csökkent tovább a radioaktív kihullások mértéke. Bár az ivóvízből kimutatható a radioaktív jód és cézium jelenléte, mindenütt a hatósági korlátok alatt marad. Fukusima prefektúrában a szálló por, a leveles növények, a felszíni vizek és a talaj is tartalmaz bizonyos mennyiségű radioaktív anyagot, de központi beavatkozásra eddig nem volt szükség.
A japán kormányszóvivő közölte, hogy az atomerőmű 20 és 30 kilométer közötti sugarában élők biztonságban vannak, ha nem tartózkodnak a szabad ég alatt, s zárva tartják lakásuk ablakait és ajtaját. Ugyanakkor azt tanácsolta az itt élőknek, hogy az ellátási problémák miatt mielőbb hagyják el otthonaikat.



Sugárzó anyagot tartalmaz a tengervíz a Fukusima-1 atomerőműnél

A határértéket 1250-szeresen meghaladó radioaktív jódot mutattak ki Japánban a tengervízből több száz méterre a szökőárban megsérült fukusimai atomerőműtől - közölte szombaton az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv.

A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy az egészségügyi határérték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.
   
A reaktorbiztonsági felügyelet közölte azt is, nagy mennyiségű 137-es izotópszámú céziumot tartalmaz a japán Fukusima-1 atomerőmű 1-es reaktorblokkjában talált víz. A radioaktív anyagot a reaktor turbinájának helyt adó épület föld alatti részén összegyűlt vízből mutatták ki. Ez a sugárzó anyag került nagy mennyiségben a levegőbe 25 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófájakor.
   
Az atomerőmű üzemeltetője közölte, mielőbb megpróbálják kiszivattyúzni a sugárszennyezett vizet, hogy folytatni tudják a reaktor hűtésének helyreállítását célzó munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!