Külföld

2011.03.15. 09:58

Katasztrófa Japánban: nincs magyar áldozat

A katasztrófa idején Japánban tartózkodó összes magyarral sikerült felvenni a kapcsolatot, mindannyian jól vannak - közölte Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden az MTI-vel.

MTI

Vasárnap még hét magyart kerestek, egy öttagú családot és további két embert. Pataki Eszter keddi tájékoztatása szerint utóbbiakkal, két egyetemistával még hétfőn sikerült felvenni a kapcsolatot, azóta pedig az öttagú családdal is érintkezésbe tudott lépni a magyar követség.

Japánban a március 11-i földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és korlátozták az áramellátást. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt. Honsú-sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után, de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak.

A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná. A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan.
A Japánban pénteken bekövetkezett rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőművi telephelyet érintett komolyabban. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály - a tüzet azóta eloltották -, és radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek. Évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.

A Fukusima atomerőműben kialakult helyzet és a szökőár következményei miatt a Külügyminisztérium hétfőn azt javasolta a rendkívüli eseménnyel leginkább érintett körzetekben (Ivate, Mijagi, Fukusima prefektúra) tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy ha maradásuk nem feltétlenül szükséges a felsorolt területeken, akkor fontolják meg e körzetek elhagyását tömegközlekedési eszközökkel vagy a rendelkezésükre álló bármely más módon a helyzet teljes normalizálódásáig.

A Külügyminisztérium az érintett térség elhagyását javasolja

A Külügyminisztérium fenntartja korábbi álláspontját, azaz felhívja a Japánban, az Ivate, Mijagi, Fukusima prefektúra területén tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg e körzetek elhagyását tömegközlekedési eszközökkel vagy a rendelkezésükre álló bármely más módon a helyzet teljes normalizálódásáig - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A Külügyminisztérium a Tokióban és vonzáskörzetében tartózkodó magyar állampolgároknak azt javasolja, hogy figyeljék a japán hatóságok által közzétett óvintézkedéseket, és tartsák be őket. Bár Tokióban a sugárzás nem éri el az emberi szervezetre káros mértéket, de tekintettel az ottani ellátási körülmények általános romlására a minisztérium azt javasolja, hogy a magyar állampolgárok egyéni lehetőségeik szerint utazzanak biztonságos térségekbe.
Arra kérik egyúttal a magyarokat, hogy új tartózkodási helyükről és elérhetőségükről közvetlenül értesítsék hozzátartozóikat és a tokiói magyar nagykövetséget.
A tárca közleménye emlékeztetett: hétfőn a Tokiótól 250 km távolságra lévő Fukusima-I atomerőmű 4-es számú blokkja kigyulladt. Hozzátették: a japán hatóságok és a mentőcsapatok továbbra is mindent megtesznek a helyzet stabilizálása érdekében. Felszólították az erőmű 20 kilométer sugarú evakuációs területén maradt lakosságot, hogy azonnal hagyja el a területet, illetve a 20 és 30 kilométer közötti körzetben mindenki menjen zárt helyre. 
Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden az MTI-vel azt közölte: a katasztrófa idején Japánban tartózkodó összes magyarral sikerült felvenni a kapcsolatot, mindannyian jól vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!