Külföld

2011.03.22. 16:28

Líbia: több várost is támadnak Kadhafi erői

Műszaki hiba miatt keddre virradó éjszaka lezuhant Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg Afrika Parancsnokságának egyik szóvivője.

MTI

Több várost támadnak Kadhafi erői, NATO-megállapodás a fegyverembargóról - esti összefoglaló    

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők Zenten városát - jelentette kedden az al-Dzsazíra tv. Hírügynökségi jelentés szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől.

A Kadhafi-erők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát helyiek elmondása szerint, és az áldozatok között volt négy gyermek is, aki egy autóban utazott, és azt találta érte. "A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost" - mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben. Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában.
   
Műszaki hiba miatt lezuhant keddre virradó éjszaka Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg németországi központú Afrika Parancsnokságának szóvivője. Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett.
    
A NATO tagországai megállapodtak abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében.     A tagállamok nagyköveteinek brüsszeli találkozóján született döntés szerint - amelyet diplomaták szivárogtattak ki - a szövetség hajói azt fogják megakadályozni, hogy a tenger felől, vízi úton jussanak fegyverek a nemzetközi szankciókkal sújtott észak-afrikai országba. Nem született megállapodás viszont arról, hogyan kapcsolódjon be a NATO a líbiai légtér ellenőrzésébe.
   
Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a békés civilek életét kioltó líbiai harci cselekmények beszüntetésére szólított fel kedden, amikor Moszkvában találkozott amerikai kollégájával, Robert Gatesszel.
   
"Mindent el kell követni az erőszak beszüntetése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a békés lakosság biztonságához vezető legrövidebb út a tűz azonnali beszüntetése és a párbeszéd megkezdése" - mondta.
   
Gates szerint a líbiai harci cselekmények tempója már a következő néhány napban csökkeni fog. Biztosította orosz kollégáját, hogy a koalíciós erők eljárása teljességgel megfelel az ENSZ BT 1973. számú határozatának, fő céljuk a repülésmentes övezet létrehozása és a civil lakosság védelme. 
   
Hozzátette: egyebek mellett az Arab Liga nemrég elfogadott határozata is alátámasztja, hogy Kadhafi saját országának lakosságát gyilkolta. "A koalíciós erők mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a katonai műveleteket a polgári célpontok környezetében. Líbia jövője a líbiai nép ügye, a líbiaiaknak maguknak kell dönteni róla" - mondta.
   
A Líbia elleni nyugati katonai beavatkozás azonnali befejezésére szólított fel kedden Algéria.    "Túlzottnak találjuk a beavatkozás mértékét az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatban foglalt célokhoz képest" - idézte az algériai hírügynökség Murad Medelci külügyminisztert.  
   
Az algériai diplomácia vezetője hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón azzal vádolta a Líbia elleni légicsapásokat végrehajtó nemzetközi koalíció tagjait, hogy csak "súlyosbították a válságot" az észak-afrikai országban. "Algéria megragadja az alkalmat, és újfent az ellenségeskedés és a külföldi katonai intervenció azonnali megszüntetésére, és így líbiai testvéreink életének megkímélésére szólít fel" -  fogalmazott Medelci.
   
Törökország pusztán humanitárius akciót akar Líbiában, méghozzá az ENSZ keretei között - közölte a török kormányfő. Recep Tayyip Erdogan azt is bejelentette, hogy hazája nem fog részt venni a líbiai harci akciókban. A washingtoni Fehér Ház szerint viszont Erdogan és Barack Obama amerikai elnök hétfőn este telefonon beszélt egymással, s ennek során mindketten "teljes támogatásukról" biztosították a nemzetközi szövetség líbiai hadműveletét az ENSZ-határozatok betartatására.  
   
A Fehér Ház közleménye szerint mind Obama, mind Erdogan egyetértett abban, hogy a szövetséges erők líbiai hadműveleteihez minél szélesebb körű nemzetközi együttműködés szükséges, ideértve az arab országokat is.
     
Megérkezett a líbiai vizekre a legnagyobb francia hadihajó, a Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó, s kedden már fedélzetéről szálltak föl francia harci gépek a líbiai légtérben végrehajtandó bevetésekhez - jelentette be Párizsban a francia vezérkar szóvivője.
   
Thierry Burkhard tájékoztatása szerint két Rafale felderítő repülést hajtott végre Líbia felett. A két gép közép-európai idő szerint reggel 8 órakor szállt fel a hadihajóról, és dél tájban tért vissza. A harci gépek nem hajtottak végre légicsapásokat, mivel semmilyen akadályba nem ütköztek - közölte a szóvivő.
   
A spanyol törvényhozás elsöprő többséggel megszavazta kedden, hogy az ibériai ország is részt vegyen a Líbia ellen indított nemzetközi katonai akcióban. A parlamenti határozat értelmében Madrid hadihajókat és harci repülőgépeket küld az észak-afrikai ország térségébe. A miniszterelnök szerint a felhatalmazás legalább egy, de legföljebb három hónapra szól.

Pentagon: a líbiai légierő képtelen visszavágni

Moammer Kadhafi líbiai vezető légiereje képtelen akadályozni az ENSZ által támogatott hadműveleteket, miután súlyos veszteségeket szenvedett a koalíció légi csapásaitól - jelentette ki kedden Washingtonban Samuel Locklear tengernagy.

Locklear admirális szerint a hét végéig a katari légierő gépei is csatlakoznak majd a Líbia felett létrehozott légtérzár ellenőrzéséhez. Mint mondta, a művelet megvalósításában a Pentagon szorosan együttműködik a brit és a francia hadvezetéssel. A katonai koalíciónak jelenleg 13 nemzet a tagja.
   
Az amerikai tengernagy kijelentette, hogy Kadhafi erői a légtérzár ellenére sem tesznek eleget az ENSZ BT határozat azon előírásának, hogy vessenek véget a polgári lakosság elleni támadásoknak.


Megérkeztek a krétai támaszpontra a katari katonai repülőgépek

Megérkezett a Kréta szigetén lévő szudai légitámaszpontra a Katar által a nemzetközi koalíció rendelkezésére bocsátott négy katonai repülőgép - közölte kedd este a görög vezérkar.

Hamad bin Dzsászim ász-Száni katari miniszterelnök múlt vasárnap jelentette be, hogy országa részt vesz a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióban azért, hogy "véget vessenek a vérfürdőnek". A Perzsa-öböl menti ország két Mirage 2000 típusú vadászbombázót és két C-17-es szállítógépet küldött a líbiai katonai akcióhoz.
   
Görögország légierejével nem vesz részt közvetlenül a katonai műveletekben, de a koalíció rendelkezésére bocsátott négy légibázist, valamint megnyitotta légterét a Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó harci gépeinek.

 Románia részt vesz a fegyverembargó betartatásában

Románia egy fregattal részt vesz a Líbia elleni fegyverembargó érvényre juttatásában - közölte kedden este Traian Basescu román államfő.

Basescu a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelső védelmi tanács ülése után bejelentette: Románia a NATO felkérésére Ferdinand nevű fregattját küldi a Földközi-tengerre, hogy az észak-atlanti szövetség többi tagállamával együtt részt vegyen a Líbia elleni fegyverembargó betartatásában. A román államfő közölte, hogy összesen 207 katona veszi ki részét a tengeri küldetésből, amelynek költsége 4,5 millió euró.
   
A védelmi tanács arról is határozott, hogy Románia 66 csendőrt küld Afganisztánba, ahol a helyi közbiztonsági erők tagjait képezik ki.

 Lezuhant egy F-15-ös vadászgép 

Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett. Az egyiket megtalálták, a másikat még keresik.

A nyugati országok repülőgépei keddre virradóra már a harmadik éjszaka hajtottak végre légitámadásokat Kadhafi erői ellen.

 

Hajókról ellenőrzi a NATO a Líbia elleni fegyverembargó betartását

Megállapodtak a NATO tagországai kedden abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében.

A tagállamok nagyköveteinek brüsszeli találkozóján született döntés szerint - amelyet közleményében Anders Fogh Rasmussen főtitkár is megerősített - a szövetség hajói azt fogják megakadályozni, hogy a tenger felől, vízi úton jussanak fegyverek a nemzetközi szankciókkal sújtott észak-afrikai országba.

A hajók és az őket segítő repülőgépek olyan műveleteket hajtanak majd végre, amelyek lehetővé teszik az illegális fegyverszállítással gyanúsított hajók ellenőrzését, illetve továbbhaladásának megakadályozását - fejtette ki Rasmussen.

Hozzátette, hogy a műveletek a polgári hajózási társaságokkal egyeztetve zajlanak majd.

Továbbra sem született megállapodás viszont arról, hogyan kapcsolódjon be a NATO a légtér ellenőrzésébe Líbia térségében.

A Moammer Kadhafi rezsimje elleni katonai fellépést NATO-tagországok irányítják, de a szövetség szerepvállalása továbbra is tisztázásra vár.

A nagykövetek napok óta szinte folyamatosan egyeztetnek az ügyben, de egyelőre nem tudtak megállapodásra jutni.

A megegyezést a témára vonatkozó hírek szerint elsősorban a NATO-tag Törökország akadályozza, amely nem ért egyet a nemzetközi beavatkozással sem. Más tagállamoknak, köztük Franciaországnak és Németországnak is fenntartásaik vannak a szövetségi fellépéssel szemben.

Rasmussen mindazonáltal azt is bejelentette, hogy a NATO befejezte a repülési tilalom érvényesítésével kapcsolatos terveinek készítését. "Szükség esetén a NATO világosan meghatározott módon járul hozzá a széles körű nemzetközi erőfeszítésekhez, amelyek célja, hogy megvédelmezzék Líbia népét a Kadhafi-rezsim erőszakos fellépésétől" - szögezte le a főtitkár.

A nagykövetek vasárnap éjjel hagyták jóvá azt a tervet, amelynek keretében az észak-atlanti szövetség az ENSZ által elrendelt fegyverembargó érvényesítését segíti. Már akkor jelezték, hogy a NATO várhatóan tengeri blokádot is létesít Líbia körül.

 

OLDALTÖRÉS: Algéria és Oroszország a légitámadások befejezésére szólított fel

 

 

 

Algéria követeli a Líbia elleni légitámadások befejezését

A Líbia elleni nyugati katonai beavatkozás azonnali befejezésére szólított fel kedden Algéria - adta hírül az APS állami hírügynökség.

"Túlzottnak találjuk a beavatkozás mértékét az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatban foglalt célokhoz képest" - idézte a hírügynökség Murad Medelci algériai külügyminisztert.   

Az algériai diplomácia vezetője hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval (az orosz külügyminiszter hétfő este érkezett Algériába) közösen tartott sajtótájékoztatón azzal vádolta a Líbia elleni légicsapásokat végrehajtó nemzetközi koalíció tagjait, hogy csak "súlyosbították a válságot" az észak-afrikai országban.

"Algéria megragadja az alkalmat, és újfent az ellenségeskedés és a külföldi katonai intervenció azonnali megszüntetésére, és így líbiai testvéreink életének megkímélésére szólít fel" -  fogalmazott Medelci.

 

Szergyukov a líbiai harci cselekmények beszüntetésére szólított fel

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a békés civilek életét kioltó líbiai harci cselekmények beszüntetésére szólított fel kedden, amikor Moszkvában találkozott amerikai kollégájával, Robert Gatesszel.

"Mindent el kell követni az erőszak beszüntetése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a békés lakosság biztonságához vezető legrövidebb út a tűz azonnali beszüntetése és a párbeszéd megkezdése" - mondta.

Gates szerint a líbiai harci cselekmények tempója már a következő néhány napban csökkeni fog. Elmondta: biztosította orosz kollégáját, hogy a koalíciós erők eljárása teljességgel megfelel az ENSZ BT 1973. számú határozatának, fő céljuk a repülésmentes övezet létrehozása és a civil lakosság védelme. 

Hozzátette: egyebek mellett az Arab Liga nemrég elfogadott határozata is alátámasztja, hogy Kadhafi saját országának lakosságát gyilkolta. "A koalíciós erők mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a katonai műveleteket a polgári célpontok környezetében. Líbia jövője a líbiai nép ügye, a líbiaiaknak maguknak kell dönteni róla" - mondta.

Gates a rakétapajzsról szólva megállapította, hogy ezen a téren maradtak még ellentétek, de "folytatják a párbeszédet a problémák megoldása érdekében mind a kétoldalú együttműködés, mind az Oroszország-NATO együttműködés keretében".

Szergyukov kijelentette: a tárgyalások szakértői szinten folytatódnak. Emlékeztetett rá, hogy a lisszaboni NATO-orosz csúcs nyomán új lehetőségek nyíltak az együttműködésre, de részletekbe nem bocsátkozott.

A két miniszter a találkozó után újságírók előtt elégedetten szólt a kétoldalú együttműködés alakulásáról.

Gates arról beszélt, hogy ez az együttműködés minőségileg új szintet ért el. Míg korábban elsősorban a globális stratégiai együttműködésről volt szó, addig mára a két főhatóság a kölcsönös érdeklődésre számot tartó konkrét kérdésekben működik együtt - mondta.

Kifejtette: a két minisztérium együttműködésének elősegítésére létrehozott különleges munkacsoport hamarosan megvitatja a katonai doktrínák, a hadtápellátás és a tengeri szállítások biztonságának kérdéseit, és azt mondta, az együttműködésben a két miniszter legutóbbi találkozója óta jelentős előrelépést sikerült elérni. Ezek közül kiemelte a személyi állomány képzése, a haditechnikai együttműködés, a rakétavédelem és a biztonsági kihívások kérdésköreit.

Gates azt is elmondta, hogy a találkozón egyebek mellett megvitatták a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződés jelentőségét, továbbá az afganisztáni helyzetet, és az utóbbi kapcsán köszönetet mondott az Afganisztánban lévő egységek ellátásához az orosz fél által nyújtott segítségért. Szergyukov rámutatott, hogy az orosz fél érdekelt a koalíció afganisztáni győzelmében, a térség stabilitásában.

 

OLDALTÖRÉS: Az első francia berepülések a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról

 

 

 

Az első francia berepülések a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról

Megérkezett a líbiai vizekre a legnagyobb francia hadihajó, a Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó, s kedden már fedélzetéről indultak meg a francia harci gépek a líbiai légtérbe - jelentette be Párizsban a francia vezérkar szóvivője.

Thierry Burkhard tájékoztatása szerint két Rafale felderítő repülést hajtott végre Líbia felett. A két gép közép-európai idő szerint reggel 8 órakor szállt fel a hadihajóról és dél tájban tértek vissza. A harci gépek nem hajtottak végre légicsapásokat, mivel semmilyen akadályba nem ütköztek - közölte a szóvivő.

A francia berepüléseket korábban közvetlenül Franciaországból, Saint-Dizier és a korzikai Solenzara repülőteréről indították.

A francia miniszterelnök személyesen jelentette be a nemzetgyűlésben, hogy a hadihajó kedd reggel óta bevetésre kész a líbiai partoknál. Francois Fillon azt is elmondta, hogy az ENSZ által elrendelt líbiai légtérzár a mai napon létrejött.

A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó vasárnap indult el a dél-franciaországi Toulon kikötőjéből, fedélzetén mintegy kétezer tengerésszel, nyolc Rafale és hat Super Étendard repülőgéppel, valamint két felderítőgéppel és öt helikopterrel.

Hírügynökségi jelentések szerint négy fregatt és feltehetően egy atom-tengeralattjáró is a kíséretéhez tartozik, de ez utóbbit a francia haditengerészet nem szokta megerősíteni. A repülőgép-hordozók elindítása általában tíz napot szokott igénybe venni, ezúttal azonban hatvan óra alatt sikerült felkészíteni a hadihajót a líbiai bevetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!