Külföld

2011.03.23. 09:27

Szíria: megtámadtak egy mentőautót Deraában, többen meghaltak

Ismeretlen fegyveresek megtámadtak szerdán egy mentőautót és megöltek négy embert a szíriai Deraa városában, ahol már a hatodik egymást követő napja tartanak a rendszerellenes tüntetések - derült ki a szíriai állami tévé híradásából. Ellenzéki források a hatóságokat teszik felelőssé a halálos áldozatokért.

MTI

A hivatalos jelentés szerint "egy fegyveres banda" tagjai támadták meg a rohamkocsit, és megöltek egy orvost, egy ápolót, a gépkocsi vezetőjét, illetve egy rendőrt is.

"A rendfenntartó erők folytatják a fegyveresek keresését, akik gyilkosság elkövetésével, a köz- és magánjavak ellopásával és gyújtogatással tartják félelemben a lakosságot." - közölték a hatóságok. 

Szemtanúk arról számoltak be, hogy Deraában, az óvárosi al-Omar mecset közelében szerda hajnalban összecsaptak a rendfenntartó erők és a tüntetők, s a rendőrök hat embert lelőttek, több tucatnyian pedig megsebesültek. A beszámolók szerint az áldozatok között van egy, a sérültek segítségére siető mentőorvos is, akinek a halálát a hatóságok ismeretlen fegyveresek számlájára írják. Egy szíriai ellenzéki honlapon azt közölték, hogy a biztonsági erők egy körülbelül 300 fős csoportra nyitottak tüzet, és legalább 20 embert megsebesítettek. 

Az eset várhatóan tovább fokozza a feszültséget a Damaszkusztól 100 kilométerre délre található nagyvárosban. A deraaiak kedden közölték, hogy mindaddig a mecsetnél maradnak, amíg követeléseiket nem teljesíti a kormány. A demonstrálók demokratikus reformokat sürgetnek, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását és a véleményszabadság biztosítását. 

A hatalomellenes megmozdulások komoly kihívást jelentenek Bassár el-Aszad szíriai államfőnek, aki 11 éve - apja halála óta - áll az ország élén. Bár végrehajtott néhány, a nyitás irányába mutató reformot, a befolyásos titkosszolgálattal biztosított tekintélyuralmi rendszert egyáltalán nem érintették a változások. A tüntetések kezdete óta a hatóságok több tucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!