Külföld

2011.03.06. 07:36

Új belügyminisztert neveztek ki Egyiptomban

Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki vasárnap az egyiptomi kormányba, újabb jeleként annak, hogy a hatalomból távozni kényszerült Hoszni Mubarak elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait kiszorítják a kabinetből.

MTI

A kinevezésről a MENA egyiptomi hírügynökség számolt be.

Mubarak február 11-én mondott le államfői tisztségéről példátlan tömegtüntetések hatására. A tüntetők követelték azt is, hogy a kormányt - amelyben a kulcsfontosságú védelmi, igazságügyi, belügyi és külügyi tárcát a Mubarak által kinevezett miniszterek irányították - tisztítsák meg a régi hatalmi elit tagjaitól.

Eszavi a MENA által idézett nyilatkozatában kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.

A legnépesebb arab államban rossz a közbiztonsági azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket.

Eszavi elődjét, Mahmúd Vagdit Mubarak a tömegdemonstrációk január végi kitörése után nevezte ki, de a tüntetők ragaszkodtak távozásához, mondván hogy ő is a régi gárda tagja.

Egyiptomi sajtójelentések szerint Eszavi korábban a kairói és gízai kormányzóságok biztonsági miniszterének első helyettese, majd egy másik kormányzóság vezetője volt, s a lakosság körében népszerű a korrupció visszaszorítására tett erőfeszítései miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!