Külföld

2011.04.02. 17:58

Afganisztán: többen meghaltak egy Korán-égetés elleni tüntetésen

Legkevesebb kilenc ember meghalt, több mint 80 pedig megsebesült szombaton a dél-afganisztáni Kandahárban, miután ismét zavargásba torkollott egy tüntetés, amelyet a közelmúltbeli egyesült államokbeli Korán-égetés miatt rendeztek - közölte a tartományi kormányzóság.

MTI

Egy nappal korábban a Korán-égetés miatt tiltakozó afgán tüntetők megrohanták az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet, s legalább 12 embert megöltek, köztük hét ENSZ-alkalmazottat. A zavargásokat Terry Jones amerikai keresztény lelkipásztor tette váltotta ki, miután Jones - bár tavaly a nemzetközi tiltakozás hatására egyszer már elállt a koránégetéstől - március 20-án hívei előtt mégis elégette a muzulmánok szent könyvének egy példányát.

"A Kandahár városában ma lezajlott, erőszakossá fajult tüntetésen kilenc ember halt meg, köztük egy rendőr, s további 81-en szenvedtek sérüléseket" - állt a kormányzóság nyilatkozatában.

A helyi kórház egyik orvosa elmondta, hogy a holttesteket, illetve a sebesülteket lőfegyverből leadott lövések, illetve kődobálás okozta sérülésekkel szállítottak be a kórházba, miután a tiltakozók kőzáport zúdítottak a rendőrökre, azok pedig tüzet nyitottak, hogy szétkergessék a zavargás résztvevőit.

A nyilatkozat szerint "bűnös érdekek" is rátelepedtek a tüntetésre, s az alkalmat kihasználva üzleteket és autókat gyújtottak fel. A tüntetés alatt egy lányiskola osztálytermeit is felgyújtották. A rendfenntartó erők 16 embert vettek őrizetbe, közülük hétnél fegyvert is találtak.

A résztvevők közül többen a tálib lázadókat éltették. Kandahár a vallási fanatikus muzulmán tálib mozgalom egyik afganisztáni fellegvárának számít. Az ottani zavargások mellett tüntetést rendeztek szombaton a Korán-égetés miatt Talikan városában, az észak-keleti Tahár tartomány székhelyén, valamint a főváros Kabulban és a nyugat-afganisztáni Herátban is, de utóbbi helyszíneken a tiltakozások békésen értek véget.

A hónapok óta legsúlyosabb erőszakcselekményekre abban az időszakban került sor, amikor az afgán erők megkezdték a biztonsági feladatok átvételét a megszálló nyugati csapatoktól, s David Petraeus tábornok az amerikai és NATO-erők afganisztáni főparancsnoka derűlátóan értékelte a tálib lázadók ellen vívott háború állását.

Szombaton reggel támadás érte a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik kabuli táborát is, a NATO-katonák azonban tűzpárbajban végeztek a támadókkal.
 
Egy ISAF-szóvivő szerint három, női ruhába - burkába - öltözött lázadó nyitott tüzet kézifegyverekből és gránátvetőből a tábor főbejáratánál, ketten ezután felrobbantották magukat, míg a harmadik támadót az őrség lelőtte. A támadásban a NATO három katonája megsebesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!