Külföld

2011.04.12. 20:46

Intenzív osztályon kezelik Hoszni Mubarakot

A sarm-es-sejki kórház intenzív osztályán kezelik Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt - közölte az egyiptomi hírügynökség.

MTI

Az állami televízió esti híradása szerint kihallgatás közben szívrohamot kapott, s ezután vitték kórházba, ahol az intenzív osztályra került.  A sinai-félszigeti üdülőhely nemzetközi kórházába vették fel a májusban 83 éves exelnököt, aki csaknem harminc év után a szűnni nem akaró tüntetések hatására február 11-én mondott le az államfői tisztről, majd elvonult Sarm-es-Sejkbe, ahol házi őrizetet rendeltek el ellene, illetve lefoglalták a vagyonát. Visszavonulása óta katonai tanács van hatalmon az országban.

Az al-Ahrám című, kormányhoz közel álló lap híre szerint Mubarak felszólítást kapott, hogy jelenjen meg egy kairói bíróság előtt, mert el kívánják számoltatni a tüntetések során lelőtt személyek haláláért és közjavak elsikkasztásáért. Kedden kellett bíróság elé állnia, az ehhez szükséges biztonsági intézkedéseket végrehajtották - állt a lapban.

A kórházi felvétel két nappal azután történt, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás bejelentette a volt elnök és két fia, Gamál és Alaa berendelését. Manszúr el-Iszávi belügyminiszter közölte, hogy amennyiben a felszólításnak nem tesznek eleget, akár le is tartóztathatják őket, bár a bírói meghallgatás még nem jelenti automatikusan azt, hogy pert indítanak Mubarak ellen.

A januári-februári tüntetések elleni erőszak következtében hivatalos adatok szerint mintegy 800 embert halt meg, és több ezren szenvedtek sérüléseket. Mubarak az ellene felhozott vádakat - visszavonulása óta az első interjúban, vasárnap - tagadta. A volt elnök több egészségügyi problémával küszködik, egy évvel ezelőtt epeműtétet hajtottak végre rajta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!