Külföld

2011.04.03. 14:23

Kárpátalja: újra meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet

Kárpátalján a napokban ismét meggyalázták és tovább rongálták a vereckei magyar honfoglalási emlékművet, amelyre ezúttal fehér festékkel önkényuralmi jelképeket mázoltak.

MTI

A Vereckei-szorosban álló magyar emlékjel - másfél hónapon belül immár második - megszentségtelenítését elsőként a helyszínre látogató magyarországi turistacsoport tagjai észlelték még március 27-én, de az esetről csak hazatérésük után, szombat este számoltak be az interneten.

E szerint a megérkezésükkor még teljesen friss volt a honfoglalási emlékműre és kikövezett előterére kent festék, sőt az üres festékes dobozok is a helyszínen voltak. Mint írták, ekkor még folyt az a rendezvény, amelyet a szélsőjobboldali Szvoboda párt - amelynek Kárpátalja megyei vezetői gyújtották fel februárban a magyar emlékművet - tartott az 1939-ben kivégzett ukrán fegyvereseknek állított emlékműnél, a magyar emlékjel közelében.

Vasárnap a helyszínen még látszottak a magyar emlékműre és a közepén álló, fekete "oltárkőre" kent horogkeresztek és egy hatalmas, valamint egy kisebb, magyar és ukrán betűkkel felmázolt UPA (az Ukrán Felkelő Hadsereg rövidítése - a tudósító megj.) felirat nyomai.

A horogkereszteket és a feliratot időközben festékoldóval lemosták. Az emlékjel meggyalázói tovább rongálták a hét tömbből álló emlékmű tavaly márciusban megbontott alsó sarkait és nagyobb darabokat törtek le az oltárkőből is: a burkolatról lefeszített terméskőlapok és az oltárkőből letört márványdarabok a közelben hevernek.

Az emlékműgyalázásról a helyszínen tájékozódtak az ungvári magyar főkonzulátus munkatársai. Szalipszki Endre konzul az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a külképviselet vasárnap reggel értesült a történtekről. A magyar jkonzl szomorúnak nevezte, hogy ismét meggyalázták a honfoglalási emlékművet. Mint mondta, az ilyen cselekedetek nem csak helyben, Kárpátalján okoznak feszültséget, hanem általában rontják a magyar-ukrán viszonyt is. Szalipszki Endre  hozzátette: az ungvári magyar főkonzulátus rendőrségi feljelentést tesz a vereckei magyar emlékmű ismételt megrongálása ügyében is.

 Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik