Külföld

2011.04.17. 16:26

Tóásó-ügy - Wikileaks: a nyomok a bolíviai kormányhoz vezetnek

A bolíviai hatóságok verziójával szöges ellentétben álló forgatókönyvet vázolt fel a Rózsa Flores-féle ügyről egy meg nem nevezetett forrás az Egyesült Államok bolíviai nagykövetségén, amiből az derül ki, hogy a helyi titkosszolgálat mozgatta a szálakat.

MTI

OLDALTÖRÉS: Tóásó-ügy - Az ellenzék tiltakozik, a kormány kitüntette az exkommandósokat


Tóásó-ügy - Az ellenzék tiltakozik, a kormány kitüntette az exkommandósokat


Tóásó-ügy - Az ellenzék tiltakozik, a kormány kitüntette az exkommandósokat

Tóásó-ügy - Az ellenzék tiltakozik, a kormány kitüntette az exkommandósokat

A bolíviai "terrorista ügy" kirobbanásának második évfordulóján, szombaton ellenzéki képviselők tiltakoztak Santa Cruz városában, miközben a kormány hősöknek járó kitüntetést adott át azoknak a volt kommandósoknak, akik agyonlőtték Rózsa Flores Eduardót és két társát, valamint őrizetbe vették Tóásó Elődöt és Mario Tadicot.
   
Elitkommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
   
Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban hétfőn kezdődött meg az ügyben az előzetes meghallgatás, amelyen arról kell döntenie a bírónak, hogy megalapozott-e a vádirat, azaz elégségesek a bizonyítékok a tényleges per megkezdéséhez. Rolando Sarmiento bíró pénteken gyakorlatilag visszadobta az ügyet: öt napot adott az ügyészségnek és a belügyminisztériumnak, hogy pontosítsa a vádiratot, mert a mostani alapján "nem tudták személyre szabottan megállapítani a vádlottak bűnrészességének fokát, sem pedig büntetőjogi felelősségüket" - derül ki a hétvégi bolíviai sajtóból.
   
A bíró engedélyezte, hogy az egyik vádlottat, Adalberto Tórrez nyugalmazott ezredest megromlott egészségi állapota miatt engedjék ki a San Pedro börtönből és helyezzék házi őrizetbe. Elutasította viszont Tóásó Előd és több más vádlott, köztük Juan Kudelka, Carlos Eduardo Pereira és Hugo Paz Lavadenz ügyvédjeinek a szabadlábra helyezést kérelmező beadványát, mert "nem megfelelően nyújtották be kérelmüket". A meghallgatáson részt vevő vádlottakat a következő napokra visszaszállították fogva tartásuk eredeti helyszínére, Tóásó Előd esetében a La Paz-i San Pedro börtönbe.
   
A Los Tiempos című újság híradása szerint Marcelo Soza, a nyomozást vezető ügyész pénteken elismerte, hogy az ügyben nem történt tettenérés. Elismerte azt is, hogy a Rózsa Flores Eduardo és társai halálával zárult akcióra nem kaptak bírói engedélyt, azaz nem volt házkutatási parancsuk. Martha Requena, Kudelka ügyvédje szerint Soza beismerésével makulatúrává vált az egész vádirat. Gary Prado Arauz, az egyik vádlott (Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornok) fia azt feszegette, hogy két év sem volt elég a megalapozott bizonyítékok összegyűjtésére, miként tudná az ügyészség öt nap alatt korrigálni a vádiratot.
   
Santa Cruzban, a Las Americas szálloda előtt tartott megemlékezésen több ellenzéki képviselő, köztük Luis Felipe Dorado és Vanesa Moreno élesen bírálta a kormányt, amely több bizonyíték szerint is érintett az ügyben. A vádlottak családtagjai hétfőn nyolcnapos virrasztásba kezdtek a Szeptember 24. téren igazságos eljárást követelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!