Külföld

2011.04.17. 07:29

Újabb légiirányító aludt el Amerikában

Az amerikai Szövetségi Repülési Igazgatóság (FAA) szombaton egy újabb légiirányítót függesztett fel állásából, amiért elaludt munka közben, az incidens ezúttal Miamiben történt.

MTI

Idén ez volt a hetedik eset, amelyet az FAA nyilvánosságra hozott. Az miami légiirányító szombatra virradóra, az éjszakai műszakban bóbiskolt el. Az elszenderedést az érintett egyik kollégája jelentette a műszakvezetőnek. Az elaludt munkatárs ugyanakkor, a hangfelvételek tanúsága szerint egyetlen hozzá befutott hívást sem hagyott megválaszolatlanul és az eset semmiféle fennakadást nem okozott a légiközlekedésben.

Az FAA a tervek szerint hétfőn rendkívüli tanácskozást tart a légiirányítók munkájának biztonságáról, amelyen várhatóan olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyeknek célja, hogy kizárják a kimerítő munkabeosztást. Frank Krakowski, az FAA Légiközlekedési Szervezet vezetője a héten lemondott, miután kiderült, hogy idén több irányító is elaludt az Egyesült Államokban.
Valamennyi eset az éjszakai műszakban történt. Néhány incidens a helyi irányítótoronyban történt, egy a regionális radarfigyelőben, a legutóbbi pedig a nagy magasságban közlekedő gépek mozgását figyelő központban. A hétből csak egy légiirányító feküdt le  aludni, a többi nem szándékosan merült álomba.
Az irányítók közül egy-egy Washingtonban, Knoxville-ben, Seattle-ben és Renóban, kettő pedig a texasi Lubbockban szenderedett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!