Külföld

2011.05.13. 15:24

Jemen: tüntetőket lőttek le, az elnök nem hajlandó távozni

Három tüntetőt lelőttek pénteken a jemeni főváros közelében, miközben híveinek ezrei előtt Ali Abdalláh Száleh elnök Szanaában kijelentette, hogy ellenáll "minden erejével" a nyomásnak, elutasítja a távozását sürgető ellenzéki felhívásokat és az Egyesült Államok azonnali átmenetet sürgető felszólítását.

MTI

Ellenzékiek és szemtanúk elmondása szerint Szálehhez hű katonák lövései végeztek a három kormányellenes tüntetővel a Szanaától délkeletre fekvő Ibb-ben, 22-re növelve szerda óta a demonstrációk halálos áldozatainak számát.
   
"Nem nézzük karba tett kézzel a törvényszegőket" - hangoztatta a fővárosi nagygyűlésen az államfő, "szabotőröknek és útonállóknak" nevezve még a parlamenti ellenzéket is, és arra intette őket, hogy "ne játsszanak tovább a tűzzel".
   
"A jemeni nép és fegyveres erői kénytelenek lesznek megvédeni intézményeiket, városnegyedeiket és falvaikat" - folytatta az elnök. - Megvédjük magunkat minden erőnkkel és minden eszközzel." A tömeg megéljenezte, és azt skandálta, hogy "Ali Abdalláh Szálehet akarjuk". A transzparenseken az állt, hogy "A hadsereg veled van" - mármint Szálehhel -, s az államfő óriásportréja díszítette a teret "Ellenállunk" felirattal.
   
A 33 éve hatalmon lévő Száleh "építő párbeszédre" szólította fel az ellenzéket "akármilyen védnökség alatt és akárhol". Az elnöki beszéd idején rendkívül feszült volt a légkör Szanaában, ahol az ellenzék is nagygyűlésekre hívta össze híveit, miközben a hadsereg rivális egységei felosztották egymás közt a főváros ellenőrzését.
   
Az ENSZ emberi jogi főbiztossága közben bejelentette Genfben: engedélyt kapott a jemeni hatóságoktól arra, hogy küldöttséget menesszen az országba a kormányellenes tüntetéseken történt erőszakcselekmények kivizsgálására. A jemeni illetékesek "azt javasolták, hogy június végén menjünk, de mi szeretnénk valamivel előbb odamenni" - mondta Rupert Colville szóvivő, hozzátéve, hogy indulnának, "amint lehet".
   
Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa aggodalmát hangoztatta amiatt, hogy a jemeni hatóságok "aránytalanul nagy erőt alkalmaznak" a békés tüntetőkkel szemben. Orvosi és biztonsági források adatai alapján a tiltakozó mozgalom elfojtásának legkevesebb 179 halálos áldozata volt január vége óta.
   
A rossz biztonsági helyzetet mutatja, hogy az ország keleti részén öt katona esett áldozatul egy pénteki támadásnak, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi fegyvereseinek tulajdonítanak, délen pedig három katonát öltek meg törzsi harcosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!