Külföld

2011.05.14. 09:35

Meghalt a palesztin fiú, akit a jeruzsálemi tüntetésen lőttek le

Meghalt szombaton az a palesztin tizenéves, akit az előző napi jeruzsálemi tüntetésen lőttek le - közölték kórházi illetékesek.

MTI

Halála növeli azokat az aggodalmakat, hogy a hétvégén erőszakba torkollhatnak a palesztin gyásznap megmozdulásai, amelyeket minden évben Izrael állam 1948-as megalakulása május 14-i évfordulójának másnapjához időzítenek.

Kelet-Jeruzsálemben továbbra is feszült a helyzet egy nappal a vasárnapi emléknap előtt, amikor a palesztinok megemlékeznek a "nakbáról", arról a katasztrófáról, hogy Izrael létrejöttekor több száz ezer palesztin vándorolt ki a zsidó hadsereg elől menekülve.

Az újabb tiltakozásokra számító izraeli rendőrség szombaton ismét nagy erőket vezényelt Jeruzsálem utcáira. A 17 éves Murád Ajjást lőtt sebbel szállították kórházba pénteken - az érintett kórház egyik vezetője szerint hasba lőtték őt -, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ki tette. Az ügyet a rendőrség vizsgálja - közölte Miki Rózenfeld szóvivő.

Az eset a gyakorta erőszakcselekmények helyszínéül szolgáló Szilván negyedben történt, ahol szemtanúk szerint egy zsidó lakótelepnél összecsaptak palesztin kődobálók az izraeli rendőrséggel és zsidó telepesekkel. A tüntetések egyik szervezője azt mondta, hogy gyanúja szerint a fiút a telep egyik biztonsági őre lőtte le.


 

Ezek is érdekelhetik