Külföld

2011.06.26. 11:47

Szabadlábra helyeztek egy neves kínai ellenzékit

Szabadlábra helyeztek egy neves kínai ellenzékit: a Szaharov-díjjal kitüntetett Hu Csia (Hu Jia) helyi idő szerint a vasárnap hajnali órákban térhetett vissza családjához felesége közlése szerint.

MTI

Hu Csia csaknem három és fél évet töltött börtönben. Nem sokkal az Európai Parlament emberi jogi albizottságával - még 2007 novemberében - folytatott telefonkonferencia után tartóztatták le, s 2008. április 3-án három és fél éves  börtönbüntetésre ítélték, "az államhatalom megdöntésére irányuló izgatás" címén. Egészsége  a börtönben megromlott.
   
Hu felesége - Ceng Csin-jant (Zeng Jinyan) - telefonon tájékoztatta a brit hírügynökséget férje szabadulásáról, s megértést kért, azt hangsúlyozva, hogy Hu Csia egyelőre nem nyilatkozik a sajtónak.
   
Hu Csia 2008-ban kapta meg a Szaharov-díjat, az Európai Parlament (EP) emberi jogi kitüntetését. Az EP-döntés indoklásának megfogalmazása szerint "Kína és Tibet elhallgattatott hangjai nevében" kifejtett tevékenységéért részesült a magas elismerésben - alapvetően azért, mert szókimondóan bírálta a kínai emberi jogi helyzetet az interneten közzétett írásaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!