Külföld

2011.07.13. 20:55

Bajnokok Ligája-selejtező: Szabics-találat és kétgólos Sturm-előny

Szabics Imre és Roman Kienast góljával az osztrák Sturm Graz 2-0-ra legyőzte szerdán a Videotont a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén.

MTI

A magyar válogatott csatár a 68. percben szerzett vezetést, majd Kienast a 92. percben állította be a végeredményt a Klagenfurtban rendezett találkozón. A graziak sikere nagyon rossz előjel a Videoton számára, ugyanis a rivális az elmúlt 13, nemzetközi porondon megvívott párharcából továbbjutott, amennyiben hazai pályán nyerni tudott, ráadásul magyar csapat ellen története során még sosem esett ki. A visszavágót egy hét múlva, 20:30 órától rendezik Székesfehérváron.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés

Sturm Graz (osztrák)-Videoton FC 2-0 (0-0), Klagenfurt, Hypo-Arena, 11.512 néző, v.: Stuart Attwell (angol)
 
gólszerzők: Szabics (68.), Kienast (92.)
    

sárga lap: Pürcher (27.), Muratovic (42.), Feldhofer (57.), Hölzl (85.), illetve Horváth (37.), Lipták (45.), Brachi (84.)

Sturm Graz: Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Koch (Foda, 82.), Weber, Bukva (Wolf, 36.), Hölzl - Muratovic (Kienast, 62.), Szabics

Videoton FC: Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Hector - Mitrovic - Gosztonyi (Walter, 73.), Polonkai (Nagy, 82.), Elek, Vasiljevic (Sándor, 63.) - Alves

Az első percek az ismerkedés jegyében teltek, többnyire a Sturmnál volt a labda, de az enyhe mezőnyfölény egyáltalán nem jelentett veszélyt Tujvel kapujára. A Videoton nagyon nyugodtan és megfontoltan futballozott. A játékosok érezhetően azt az utasítást kapták Paulo Sousa vezetőedzőtől, hogy ne kockáztassanak, így ha kellett, előrevágták a labdát, de ha nem volt szükséges, akkor inkább minél hosszabb ideig birtokolni akarták azt, hogy a hazaiak ne tudjanak lendületbe jönni.
    
A támadásokra eleinte nem maradt erő, de Vasiljevic két elfutása a bal szélen felbátorította a magyar bajnokot, tulajdonképpen az első játékrészben - egy szabadrúgás utáni Szabics-fejest leszámítva - csak két-három kisebb Videoton-helyzet okozott némi izgalmat. A székesfehérváriak védelme olyannyira stabil volt, hogy a graziak két csatára, Szabics és Muratovic szinte teljesen megjátszhatatlan volt. A félidő végén már több esetben a tanácstalanság látszott a Sturm csapatán a vendégek 16-osa előtt.

A folytatásban sem változott a játék képe, a magyar bajnok egyszerű megoldásokat választva és magabiztosan játszott, a Sturm pedig nem találta sem a ritmust, sem a fogást az ellenfelén. A Videoton szórványos támadásai sokkal több veszélyt rejtettek magukban egészen a 60. percig, amikor a vendégdrukkerek által többször kórusban szidott Szabics hagyta ki az addigi legnagyobb lehetőséget. Másodjára már nem hibázott a válogatottba öt év után visszatért támadó, s a vendégvédelem első komolyabb megingását - két védő sem tudott tisztázni - kihasználta.

A graziak vezető gólja pár percre megzavarta a Videotont, ezalatt növelhette volna előnyét a Sturm, de aztán rendezte sorait Sousa alakulata, és ismét veszélyes ellentámadásokkal és pontrúgásokkal próbálkozott. Sokáig úgy tűnt, már nem változik az eredmény, de a hosszabbításban a csereként beállt Kienast megelőzte Horváthot, s betalált, így rendkívül nehéz helyzetből várja a visszavágót a magyar bajnok.

Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!