Külföld

2011.07.17. 17:54

Brit sajtóbotrány: őrizetben a News of the World volt főszerkesztője

Őrizetbe vették vasárnap délután Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében, amely immár a politika és a rendőrség legmagasabb vezető szintjeiig is eljutott.

MTI


Rebekah Brooks, az azóta megszüntetett News of the World korábbi főszerkesztője, aki pénteki lemondásáig a 80 esztendős Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt, a Scotland Yard idézése alapján ment be vasárnap az egyik londoni rendőrőrsre, ahol közölték vele, hogy "illegális telefonlehallgatásra szőtt konspiráció" és korrupció gyanújával őrizetbe veszik.

A korrupciós gyanúsítás alapjául azok a bizonyítékok szolgálnak, amelyek szerint a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek fizetett kenőpénzt bizalmas információk ellenében. 

A telefonlehallgatási ügyben folyó bűnügyi vizsgálat Rebekah Brooks vasárnapi őrizetbe vételével a Murdoch-család közvetlen közelébe ért, ugyanis Brooks felett a vezetői ranglétrán már csak James Murdoch, a News International elnöke, Rupert Murdoch fia állt.

Ez a cég adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot, a világ egykor legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapját. Az újságról nemrégiben kiderült, hogy annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott kislányt a rendőrség nagy erőkkel kereste.

Az eset idején Brooks volt a News of the World főszerkesztője.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát.

A News of the World az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta, szintén exkluzív értesülések reményében.

Rendőrségi adatok szerint a lap az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.

Rebekah Brooks a tizedik gyanúsított, akit a botrány kirobbanása óta őrizetbe vettek. Köztük van Andy Coulson, David Cameron konzervatív párti miniszterelnök korábbi sajtófőnöke, aki egykor szintén a News of the World főszerkesztője volt.

Coulson foglalkoztatása miatt Cameron az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben.

Coulson ráadásul - mint vasárnapi brit sajtóértesülésekből kiderült - többször vendégeskedett Cameron meghívására Chequersben, a brit miniszterelnökök hivatalos vidéki rezidenciáján, még azután is, hogy idén januárban sajtófőnöki állásából szintén távozni kényszerült a lap információszerzési módszereiről szóló mind újabb leleplezések miatt.

A vasárnapi brit lapok szerint az elmúlt hónapokban többször megfordult Chequersben a miniszterelnök vendégeként Rebekah Brooks is, valamint James Murdoch, aki a News International elnökeként Brooks egykori közvetlen főnöke volt, és akinek helyzete a brit érdekeltség élén egyes értesülések szerint szintén megingott a súlyos etikai botrány miatt.

A The Sunday Times - a Murdoch-cégcsoport immár egyetlen vasárnapi brit lapja - kiderítette azt is, hogy Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka - aki e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt - és felesége az idén több ezer font értékű szolgáltatást vett igénybe ingyen az egyik legpatinásabb brit gyógyszállóban, amelynek PR-főnöke, Neil Wallis a Scotland Yard által folytatott vizsgálat egyik fő gyanúsítottja. Wallist - aki korábban a News of the World főszerkesztő-helyettese volt - a napokban szintén őrizetbe vették a telefonlehallgatási ügyben.

A Scotland Yard vasárnap azonban közölte, hogy Sir Paul nem Wallisnak, hanem a szálloda vezérigazgatójának - személyes jó barátjának - meghívására vendégeskedett kórházi kezelése után a gyógyszállóban.

A Murdoch-csoport a News of the World botrányának kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt. Így 1843 - az újság alapításának esztendeje - óta az olvasók most vasárnap maradtak először News of the World nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!