Külföld

2011.07.09. 13:33

Kikiáltották Dél-Szudán függetlenségét

A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta az ország - Dél-Szudán - függetlenségét.

MTI

A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama. James Wanni Igga, a parlament elnöke helyiek tízezrei és nagyszámú külföldi vezető jelenlétében, ünnepélyes szertartás keretében jelentette be hazája függetlenné válását. "Mi, a nép demokratikusan választott képviselői ezennel kinyilvánítjuk, hogy Dél-Szudán független és szuverén állam" - hangzott a parlamenti elnök által felolvasott proklamációban.

Az eseményen jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, egy tucatnyi más ország vezetője. Megjelent a dél-szudániak által kevéssé kedvelt Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök. 

Magyarország képviseletében Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára utazott Jubába. A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt.

Barack Obama amerikai elnök ugyanezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok is független államként ismerte el Dél-Szudánt. A washingtoni Fehér Ház által kiadott közleményében az elnök azt írta, "A dél-szudáni nép oly sok harcát követően az Egyesült Államok üdvözli egy új állam megszületését". A külföldi államok közül elsőként Szudán ismerte el a legfiatalabb országot. Másodikként Egyiptom járt el ugyanígy.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!