Külföld

2011.07.26. 10:33

Meghalt a krionika atyja, testét lefagyasztották

Meghalt 92 éves korában Robert Ettinger, a krionika úttörője. Mozgalmának követői a test halál utáni lefagyasztását javasolják annak reményében, hogy az orvosi technológiák fejlődése lehetővé teszi egy nap, hogy újra életre kelhessenek.

Vas Népe

Ettinger szombaton hunyt el Detroit külvárosában lévő otthonában több hetes haldoklást követően - közölte fia, David Ettinger. Holtteste a 106-os szám alatt tárolt test lett az általa 1976-ban alapított Krionikai Intézetben (Cryonics Institute).

"Apám annak szentelte életét, hogy megtegyen minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a családja, barátai és mások visszatérjenek, és újra éljenek. Hogy eléri-e célját, azt ezen a ponton senki nem tudja, de úgy véljük, jó esélye van" - mondta David Ettinger.

Robert Ettinger - aki fizikát tanított a Wayne állami egyetemen - súlyosan megsérült a második világháború utolsó német offenzívája alatt a nyugati arcvonalon 1944 decemberében Belgiumban, és éveket töltött kórházakban. Lábát a sebészeknek csontbeültetéssel sikerült megmenteniük, ami optimizmust keltett benne a jövő orvoslási lehetőségei iránt.

Fia szerint Ettingert a halottak mélyfagyasztásáról szóló tudományos-fantasztikus irodalom is megihlette, és azt remélte, hogy a kutatók komoly előrehaladást érnek el e területen. Amikor azonban semmi nem történt, 1964-ben megírta a Halhatatlanság távlata (The Prospect of Immortality) című könyvét bevezetve a krionika fogalmát.

Ettinger abban bízott, hogy az orvostudomány olyan ütemben fejlődik, hogy a lefagyasztott testeket egykor életre fogják kelteni, majd meggyógyítják, ha súlyos betegség miatt távozott az illető az élők sorából.

A Krionikai Intézetnek jelenleg 900 tagja van, hasonló intézmények működnek Arizonában, Kaliforniában és Oroszországban is. Ettinger alapította a Halhatatlan Társaságot (Immortalist Society) is, amely a krionika és az emberi élettartam meghosszabbítása iránt elkötelezett tudományos és oktatási csoport.

A Krionikai Intézetben 28 ezer dollárért (5,2 millió forint) készítenek elő egy testet arra, hogy folyékony nitrogénnel töltött tartályba helyezzék, majd ott mínusz 196 Celsius-fokon tárolják. Az első ember, akit lefagyasztottak, Ettinger édesanyja, Rhea Ettinger volt, aki 1977-ben halt meg. Két felesége, Elaine és Mae szintén az intézet páciense - ahogyan ők nevezik az intézetben tárolt testeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!