Külföld

2011.07.08. 16:06

Megszavazta a szaúdi fegyverügyletet a német parlament

Az ellenzék egyhangú tiltakozása ellenére a német parlament pénteken igent mondott a Szaúd-Arábiának szánt fegyverszállításra.

MTI

A név szerinti szavazást az ellenzéki Baloldal pártja kezdeményezte, s támogatásukról biztosították a szociáldemokraták és a Zöldek is. A kormánypárti képviselők többségének köszönhetően a Bundestag végül megszavazta a tervezett fegyverszállítást, amely ily módon szinte teljes mértékben szabad utat kapott.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció még az elmúlt héten döntött úgy, hogy csaknem 2 milliárd euró értékben 200 Leopard 2 típusú harckocsit szállít Szaúd-Arábiának.

A szavazást rendkívül éles vita előzte meg. Az ellenzéki képviselők azzal vádolták a kormányt, hogy a tervezett fegyverszállítással a német kormány kül-, valamint az emberi jogokkal kapcsolatos politikája teljes mértékben hiteltelenné válik. Érvelésük szerint szavakban a Merkel-kormány az észak-afrikai demokratikus mozgalmakat támogatja ugyan, ténylegesen azonban - mint azt a szaúdi ügylet is mutatja - ezzel ellentétesen cselekszik. Több képviselő a szaúd-arábiai rezsimet a térség egyik legerősebb diktatúrájának nevezte, emlékeztetve arra, hogy a szaúdi fegyveres erők a közelmúltban még a bahreini demokratikus tüntetők leverésében is közreműködtek. Egyidejűleg azzal a gyanúval éltek, hogy a szaúdi rezsim a német harckocsikat legközelebb majd saját ellenzékével szemben fogja bevetni.

A képviselők élesen bírálták azt is, hogy a pénteki parlamenti szavazás ellenére a koalíciós pártok a tervezett fegyverszállításról továbbra sem voltak hajlandók semmit sem közölni. A kancellár egy pénteki interjúban is azt hangoztatta, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülésén hozott döntések nem nyilvánosak, ezért a kormány semmifajta tájékoztatási kötelezettséggel nem rendelkezik. Angela Merkel elutasította azt a vádat, hogy a kormány az észak-afrikai, illetve közel-keleti demokratikus mozgalmak mellett nem áll ki. A kancellár az átláthatóság hiányával kapcsolatos bírálatot is megalapozatlannak tartotta, utalva arra: a már leszállított fegyverekről, illetve fegyverzetekről mindenki tudomást szerezhet abban a jelentésben, amelyet a kormány az adott esztendő exportszállításait összegezve terjeszt majd a parlament elé. Merkel nem utalt arra, hogy mindez általában az elkövetkező év elején történik, miközben az első harckocsikat Rijád állítólag már a legközelebbi jövőben megkapja.

Az ellenzéki Zöldek pártja azt állította, hogy a gyártó Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall konszern az elmúlt években busás adományokkal ajándékozta meg a koalíciós pártokat, mindenekelőtt a konzervatívokat. A párt szerint a két konszern a rekord összegű megrendelést ezt követően nyerte el. A Zöldek már korábban közölték, hogy a kormány döntését az alkotmánybíróságnál kívánják megtámadni.

A vitában felszólaló konzervatív koalíciós megbízott azt hangoztatta, hogy a Merkel-kormány érték- és egyidejűleg érdekalapú külpolitikát folytat. Szavai szerint ezt a kettőt most is sikerült összeegyeztetni. A tervezett fegyverszállításról részletet ezúttal sem közölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!