Külföld

2011.08.22. 05:26

Heves harcok Líbiában: bevonultak a lázadók Tripoliba

A Kadhafi-rendszer megdöntéséért harcoló felkelők vasárnap éjjel bevonultak Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Elfogták Moammer el-Kadhafi két fiát, de a líbiai vezető hollétéről hétfőn még nem lehetett biztosat tudni.

MTI

 A lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt. Egy a neve elhallgatását kérő diplomata szerint Kadhafi továbbra is Tripoliban, a báb el-azizíjai rezidenciáján tartózkodik. A tisztségviselő kevesebb mint két hete találkozott a líbiai vezetővel.

A líbiai főváros központjában több hektáron elterülő épületegyüttes valóságos erődítmény, igaz, a NATO-légicsapásokban nagy része romba dőlt. Az említett diplomata elmondta, hogy Kadhafi valószínűleg az épületegyüttes alatt kiépített föld alatti bunkerekben rejtőzik.

Hétfő reggel heves harcok folytak a Báb el-Azizíja környékén, szemtanúk szerint páncélozott harcjárművek védték az épületegyüttest. Emellett gépkarabélyok kerepelése hallatszott a külföldi újságírók szállása, a Rixos hotel környékén. Hírek szerint Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Nehézfegyverekből leadott lövések döreje hallatszott a déli városrészből.

Az állami televízió székháza is a felkelők kezére került - közölték a tv munkatársai. A felkelők akcióját megelőzően megszakította adását a Kadhafi-rezsim szócsövének számító közszolgálati televízió, majd nem sokkal később a líbiai vezető szülővárosából, Szirtből folytatta a műsorszórást.

Eközben a tunéziai Dzserba szigetén tartózkodó Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő szállodáját körülzárta a tunéziai hadsereg. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió úgy értesült, hogy több száz líbiai próbált bejutni a szállodába, ahol a kormányfő rejtőzködik. A tunéziai hadsereg körülzárta az épületet, senkit sem engedtek belépni. Egyelőre nem tudni, őrizetbe vették-e Mahmúdit.

A felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) támogatóinak száma hétfőn is nőtt eggyel: Líbia prágai diplomáciai képviseletének épületére hétfőn délben felhúzták a felkelők zászlaját. A diplomaták közölték, hogy ezentúl az ÁNT-t képviselik. A felkelők lobogójának kitűzése után a diplomaták elégették az eddigi hivatalos líbiai zászlót, illetve Kadhafi portréját.

A diplomáciai képviselet nyilatkozatot adott ki, amelyben méltatta a Cseh Köztársaságnak a líbiai helyzettel kapcsolatos álláspontját. Núrí Gaví, Líbia prágai diplomáciai képviseletének ideiglenes ügyvezetője ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy Prága korábbi ígérete ellenére még nem ismerte el hivatalosan az ÁNT-t.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy Csehország csak azután ismeri el hivatalosan a testületet, miután az egész ország a felkelők ellenőrzése alá kerül. Ettől függetlenül Prága már néhány héttel ezelőtt nagykövetet küldött Bengáziba, a felkelők központjába.

Eközben az ÁNT kairói megbízottja hétfőn bejelentette: Kadhafi ezredes rendszerének bukása után sem engedélyezik a NATO-nak, hogy katonai támaszpontot tartson fenn Líbiában.

"Líbia muszlim arab ország volt a NATO előtt, és utána is az lesz ... A líbiaiak 1970-ben fellázadtak a külföldi támaszpontok ellen, és az országban nem lesznek nem líbiai támaszpontok" - mondta el a tisztségviselő.

A megbízott ugyanakkor hozzátette, hogy a felkelők hálásak az észak-atlanti szövetségnek, mert a kormányerők elleni légi csapásokkal segítette őket, és hozzájárult az emberveszteség minimalizálásához.

"Teljes támogatásáról" biztosította hétfőn az Arab Liga a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Nabil al-Arabi, a liga főtitkára Líbia modern kori történelmének jelenlegi fordulópontján sok sikert kívánt a lázadók politikai szervének az új korszakba való átmenethez. Mint mondta, hamarosan megbeszélést folytatnak az arab országok külügyminiszterei a líbiai békés átmenet és stabilitás elősegítése céljából.

A szövetségesek az utóbbi napokban különösen aktívak voltak a The New York Times szerint. Az NYT beszámolt róla, hogy az amerikai haderő az elmúlt napokban fokozta légi tevékenységét a líbiai főváros környékén, és a korábbinál több, rakétákkal felszerelt, pilóta nélküli repülőgépet vetett be. A napilap forrásai szerint a légierő az utóbbi időben lényegében folyamatosan megfigyelés alatt tartotta a Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt lévő körzeteket Tripoliban és környékén.

Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.

Szombati összesítés szerint a NATO és szövetségesei 7459 bevetést hajtottak végre március óta Líbiában; több ezer célpontot támadtak. A New York Times rámutatott, a Kadhafi-rezsim katonai infrastruktúrájának a lerombolása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerhez hű haderő parancsnokai nem tudták mozgatni és utánpótlással ellátni csapataikat. Elhagyta Bengázit, és Tripoli felé tart egy hajó, hogy elszállítsa a líbiai fővárosban tartózkodó bevándorlókat - jelentette be hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

 

"A szervezet által bérelt hajó háromszáz ember szállítására alkalmas, és hétfő reggel futott ki Bengáziból azt követően, hogy 124 bevándorlót vett a fedélzetére Miszrátában. A Tasucu nevű hajó kedden érkezik Tripoliba, és azt követően indul Bengázi felé, hogy a fedélzetére vette a fővárosban élő migránsokat - derült ki az IOM közleményéből.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Harcok Tripololiban

 

 

 

Felkelők lobogója leng Líbia prágai diplomáciai kirendeltségén

Líbia prágai diplomáciai képviseletének épülete fölé hétfőn délben felhúzták a felkelők zászlaját. A diplomaták közölték, hogy ezentúl a líbiai felkelőket, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot képviselik.

A diplomácia képviselet nyilatkozatot adott ki, amelyben méltatta a Cseh Köztársaságnak a líbiai helyzettel kapcsolatos álláspontját. Núrí Gaví, Líbia prágai diplomáciai képviseletének ideiglenes ügyvezetője ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy Prága még nem ismerte el hivatalosan a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

 

Külügyminisztérium: magyarok nem kerültek bajba, a nagykövetség folytatja munkáját

Nincs hír arról, hogy a Líbiában élő magyar állampolgárok közül valaki bajba került volna vagy valamilyen segítségre szorulna - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Külügyminisztérium. A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség egyre nehezedő feltételek között, de folytatja munkáját.

Az észak-afrikai ország fővárosában, Tripoliban a helyzet továbbra is képlékeny, folytatódnak a harcok, több gócponton tartanak az összecsapások a kormányerők és a felkelők között - mondta el friss helyzetjelentésében Tóth József sajtófőnök.

A magyar nagykövetséget - amely különmegállapodás alapján az Egyesült Államok és Kanada érdekképviseletét is ellátja - eddig nem érte támadás, de ha ez bekövetkezne, vagy biztonsága egyéb módon veszélybe kerülne, ez új helyzetet teremtene. Nem kizárható, hogy a harcok inzenzívebbé válnak, hiszen Tripoli több pontján ropognak a fegyverek - tette hozzá a sajtófőnök.

Ha a háborús helyzet miatt elképzelhetetlenné válna a diplomáciai képviselet tevékenységének folytatása, akkor esetleg meg kell fontolni működésének beszüntetését. Mivel Magyarország az EU képviseletét Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a felkérésére vállalta, az új helyzetben szoros konzultációt kellene folytatni az EU vezetőivel egy ilyen döntésről - mondta.

"Folyamatosan figyeljük a gyorsan változó eseményeket, ha a helyzet megkívánja, meghozzuk a szükséges intézkedéseket" - mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője.
Arra a kérdésre, mi indokolja, hogy Magyarország még most is, az első félévi soros magyar uniós elnökség után is ellátja az EU líbiai képviseletét, azt felelte: a tripoli magyar nagykövetség vélhetően olyan jól végezte feladatát, hogy az integráció vezetői úgy gondolták, a képviselet rendelkezik a megfelelő képességekkel és tapasztalattal a munka folytatásához.

Heves harcok dúltak hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, többi között Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának környékén - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták; elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moammer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy földalatti bunkerben húzta meg magát.

 

Harcok Tripoliban, a Kadhafi-rezidenciánál is

Heves harcok dúltak hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, többek között Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciája környékén - jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről.

Gépkarabélyok kerepelése hallatszott a külföldi újságírók szállása, a Rixos hotel környékén.
Tudósítók Kadhafi-párti fegyvereseket láttak a szálloda körül, amely nincs messze Báb el-Azizíja épületkomplexumtól, ahol a líbiai vezető rezidenciája is található. 
Hírek szerint Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Nehézfegyverekből leadott lövések döreje hallatszott a déli városrészből.


A kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság.
Moammer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy földalatti bunkerben húzta meg magát.

A tunéziai Dzserba szigetén tartózkodik a líbiai kormányfő

A tunéziai Dzserba szigetén, egy szállodában tartózkodik Bagdadi Mahmúdi líbiai kormányfő; az épületet körülzárta a tunéziai hadsereg – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.
A tv úgy értesült, több száz líbiai próbál bejutni a szállodába, ahol a kormányfő rejtőzködik.
A tunéziai hadsereg körülzárta az épületet, senkit sem engednek belépni.
Egyelőre nem tudni, őrizetbe vették-e Mahmúdit. Az al-Arabíja hírtelevízió is úgy értesült a lázadókat képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácstól, hogy a kormányfőt "körülzárták" a szállodában.

Diplomata: Kadhafi a fővárosban van

Nem utazott el a líbiai fővárosból, még mindig Tripoliban van Moammer Kadhafi líbiai vezető egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint.

"Kadhafi továbbra is Tripoliban van, minden bizonnyal Báb el-Azizíjában, a rezidenciáján" - mondta a diplomata, aki kevesebb mint két hete találkozott a líbiai vezetővel.
A Kadhafi-rendszer megdöntéséért harcoló felkelők vasárnap éjjel bevonultak Tripoliba, és a város nagy részét az ellenőrzésük alá vonták. Kadhafi két fiát letartóztatták, egy harmadikat házi őrizetbe helyeztek, de a líbiai vezető hollétéről hétfő reggel még nem lehetett tudni biztosat.
A líbiai főváros központjában több hektáron elterülő Báb el-Azizíja épületegyüttes valóságos erődítmény, igaz, a NATO-légicsapásokban nagy része romba dőlt. A neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, Kadhafi valószínűleg az épületegyüttes alatt kiépített föld alatti bunkerekben rejtőzik. Hétfő reggel heves harcok folytak a Báb el-Azizíja környékén, szemtanúk szerint páncélozott harcjárművek védték az épületegyüttest.

Lapozzon a részletekért!


OLDALTÖRÉS: Békés átmenetet szorgalmaz Líbiában a NATO és az EU







Líbia-visszhang - Berlin: Kadhafi elvesztette minden legitimitását


A német kormány felszólította hétfőn Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy adja fel hatalmát, mert "elvesztette minden legitimitását".

"Kadhafi ezredesnek távoznia kell" - jelentette ki Steffen Seibert kormányszóvivő, s hozzátette: "arra számítunk, hogy most már gyorsan békés és demokratikus kormányváltás következik be" Líbiában.

Országa nevében támogatást ígért ahhoz, hogy a líbiai átmeneti kormány "és mindazok az erők, amelyek az elmúlt hetekben eltökélték, hogy véget vetnek Kadhafi uralmának", megvessék egy hatalomváltás alapjait.

metország tartózkodott a szavazástól, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973. számú határozatát fogadták el, amely lehetővé tette az erőszak alkalmazását a líbiai polgári személyek védelme érdekében, majd pedig elutasította, hogy részt vegyen bármilyen NATO-akcióban. Ez az egyetlen olyan EU- és NATO-tagállam, amely így járt el, több szövetséges bírálatát váltva ki a tartózkodásával.

 

Líbia-visszhang - Cameron: széthullóban Kadhafi uralma

David Cameron brit kormányfő szerint Moammer Kadhafi uralma széthullóban van, és "kétségtelenül nehéz napok jönnek", de a líbiaiak "közelebb kerültek egy szebb jövő eléréséhez".

A kormányfő, aki hétfőn a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölte Londonban, kijelentette: Nagy-Britannia "büszke" lehet arra a szerepre, amelyet a közelmúltbeli eseményekben játszott, de - mint hangsúlyozta -, az ország jövője és Kadhafi sorsa elsősorban maguktól a líbiaiaktól függ. Hozzátette: azt szeretné, ha Kadhafit felelősségre vonnák tetteiért. Cameron ismét felszólította Kadhafit, hogy minél előbb és feltételek nélkül adja meg magát.

A líbiai lázadók elfoglalták a főváros, Tripoli nagy részét. A londoni védelmi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még mindig folyik a harc a városért, és folytatódnak a NATO hadműveletei is, amelyekben brit erők vesznek részt.

A brit haderő március óta van jelen Líbiában azzal a feladattal, hogy az ENSZ mandátuma alapján megvédje a civileket a támadásoktól. A brit részvételről hozott döntést túlnyomó többséggel támogatta a parlament.

A kormányfő ezúttal is hangsúlyozta: a brit haderő bevetése Líbiában "szükséges, jogos és helyes" lépés volt. A helyzet Tripoliban nyilvánvalóan még mindig elég "képlékeny", és nincs ok a teljes elégedettségre - jelentette ki. Kifejtette: "az a feladatunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a líbiaiak támogatására, akik szabad, demokratikus és befogadó országot akarnak". "Az átmenetet a líbiaiaknak kell véghezvinniük, és ehhez széles nemzetközi támogatásra és az ENSZ segítségére van szükség" - fűzte hozzá.

Cameron közölte, még hétfőn egyeztet Musztafa Abdul-Dzsalíllal, az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökével, és felhívja figyelmét "az emberi jogok tiszteletének és a megtorlások elkerülésének fontosságára".

Mint mondta, a Nagy-Britanniában lévő, korábban befagyasztott líbiai vagyonelemeket hamarosan rendelkezésre bocsátják az ország újjáépítéséhez. Hozzátette: amint elég biztonságossá válik a helyzet, Nagy-Britannia ismét megnyitja diplomáciai képviseletét az országban.

Ez már a második alkalom, hogy a brit miniszterelnök idén nyáron kénytelen megszakítani szabadságát, nemrégiben az olaszországi Toszkánából tért vissza idő előtt az angliai zavargások miatt. A nemzetbiztonsági tanács ülésén Liam Fox védelmi és Andrew Mitchell nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter is részt vett.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője is üdvözölte a líbiai fejleményeket, és kiemelte: gondoskodni kell arról, hogy a Kadhafi elleni felkelést követően stabil kormányzás alakuljon ki az országban. "A legjobb megoldás, ha a változás élén maguk a líbiaiak állnak, és igyekeznek tanulni a múltból" - fogalmazott közleményében a politikus. Hozzátette: a közrend helyreállítása, a líbiaiak életkörülményeinek javítása és a békés rendezés a legfontosabb.

Líbiában a lázadók elérték a fővárost, Tripolit, és a brit kormány azonnali távozásra szólította fel Moammer Kadhafit. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok már korábban is felszólították Kadhafit, hogy távozzék. Vasárnap este a brit kormány közölte: Kadhafi "szörnyű bűncselekményeket követett el a líbiaiak ellen, és azonnal távoznia kell, hogy ne szenvedjenek tovább országának lakói".

 

Líbia-visszhang - Párizs a líbiai összekötő csoport jövő heti összehívását javasolja

A líbiai összekötő csoport jövő hétre történő összehívását javasolta hétfőn a francia diplomácia. A színhely Párizs lenne.

Alain Juppé francia külügyminiszter azzal indokolta a csoport rendkívüli ülésének legmagasabb szinten való megtartását, hogy Líbiában "minden megváltozik". Az ottani fejleményeket "elégedettségre okot adónak" nevezte, és megjegyezte, hogy hazája "kiszámított kockázatokat" vállalt, s hogy az ügy, amelyért kiállt, "igazságos volt". Az óvatosság mindazonáltal a külügyminiszter szerint indokolt, mert "a harcok még folytatódnak".

Franciaország - emlékeztetett - az első hatalom volt, amely az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) elismerte, és most is - mint fogalmazott - "el vagyunk tökélve, hogy kiálljunk mellette".

Az pillanatnyilag nem világos - mondta -, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető továbbra is Tripoliban van-e, mindenesetre arra szólította fel az ezredes híveit, hogy tegyék le a fegyvert.
A nemzetközi és regionális hatalmak összekötő csoportbeli tanácskozásának célja Juppé szerint az, hogy rögzítse a nemzetközi közösség útitervét, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), azaz a lázadók mellett téve le voksát. Leszögezte viszont, hogy "kizárólag a líbiaiak dolga a holnap Líbiájának felépítése".


Líbia-visszhang - Kadhafi fiának átadásáról tárgyal a hágai büntetőbíróság a líbiai felkelőkkel

A Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalásokat folytat a líbiai felkelőkkel arról, hogy adják át Moammer Kadhafi Tripoliban elfogott második legidősebb fiát, az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot - közölte hétfőn a hágai székhelyű bírói testület.

A Nemzetközi Büntetőbíróság június 27-én adott ki elfogatóparancsot a líbiai vezető, továbbá Szeif al-Iszlám nevű fia és Abdullah asz-Szenuszi titkosszolgálati főnök ellen.

Mindhármuk ellen annak nyomán fogalmazták meg a vádat, hogy február második felében, a rendszerellenes tiltakozások első napjaiban az ő utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt megöltek, illetve megsebesítettek és börtönbe vetettek. Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai székhelyű bíróság elé. Luis Moreno-Ocampo főügyész már májusban indítványozta az elfogatóparancs kibocsátását.

A Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője hétfőn közölte: tárgyalásban vannak a líbiai lázadókkal, akik vasárnap jelentették be, hogy Tripoliban elfogták Szeif al-Iszlámot. Mint hozzátette, a Hágának történő átadás mikéntjéről folyó megbeszélések egyelőre a kezdeti szakaszban vannak.

Maga Moreno-Ocampo hangot adott reményének, hogy a Kadhafi-fiú hamarosan Hágába kerül, és bíróság elé lehet állítani. A főügyész egyúttal segítséget ajánlott a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak ahhoz, hogy minden elkövetett bűncselekmény elnyerje a maga büntetését.


Líbia-visszhang - Békés átmenetet szorgalmaz Líbiában a NATO és az EU


Kadhafi rezsimje összeomlóban van, eljött az ideje az új Líbia megteremtésének, és az átmenetnek békésnek kell lennie - üzente hétfői nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miközben Tripoliban a Moammer Kadhafi ellen harcoló erők a még meglévő ellenállási gócok felszámolására törekedtek.

Valamivel később hasonló tartalmú nyilatkozatot tett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is: szerinte a Kadhafi-rendszer az "utolsó pillanatait" éli, és az ellenzéki erőknek felelősségteljes magatartást kell tanúsítaniuk. 

Az atlanti szövetség vezetője megállapította: minél hamarabb ismeri fel Kadhafi, hogy saját népe ellen nem nyerheti meg a csatát, annál több vérontást és szenvedést lehet elkerülni.

"A líbiai nép hatalmas szenvedést élt át Kadhafi négy évtizedes uralma alatt. Most új kezdetre nyílik esélye. Eljött az ideje annak, hogy megszűnjön a civilek bármiféle fenyegetése, miként azt az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa követelte. Itt az ideje az új Líbia megteremtésének, a szabadság, és nem a félelem, a demokrácia, és nem a diktatúra, a többség akarata, és nem kevesek szeszélye alapján. Az átmenetnek békésen kell eljönnie. Most kell érkeznie, és a líbiai népnek kell irányítania, meghatároznia" - fogalmazott Rasmussen. 

A főtitkár közölte, hogy a NATO kész együttműködni a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, amely nagy felelősséget visel a helyzet alakulásáért: biztosítania kell, hogy az átmenet "sima és befogadó jellegű legyen", hogy az ország megőrizze egységét, valamint hogy "a jövőt a megbékélésre és az emberi jogok tiszteletben tartására alapozzák".

A NATO az ENSZ BT felhatalmazása alapján március óta érvényesíti Líbiával szemben a tengeri fegyverszállítási tilalmat és a repülési tilalmat, valamint mindeddig rendszeresen csapásokat mért azokra a katonai célpontokra, amelyeket úgy ítélt meg, hogy azok fenyegetést jelentenek a polgári lakosságra nézve. A civileknek a harcoktól való megvédését kifejezett feladatként fogalmazta meg a NATO fellépését megalapozó BT-határozat. Most, miután a harcok immár a líbiai fővárosban dúlnak, Rasmussen azt hangsúlyozta, hogy a NATO Líbiában "továbbra is szemmel tartja a katonai egységeket és létesítményeket", és ha bármilyen fenyegető lépést tapasztal, akkor "cselekedni fog az ENSZ-felhatalmazással összhangban".

Pieter De Crem belga védelmi miniszter hétfő reggel egy flamand rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy Líbiában "közeledik a végkifejlet", és szerinte a NATO-nak sürgősen döntenie kell arról, milyen magatartást tanúsítson a felkelők győzelme után. A miniszter úgy vélekedett, hogy az egész nemzetközi közösségnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie Líbia stabilizálása érdekében, segítséget kell nyújtania az országnak "az új keretek között is".

Szintén folyik a felkészülés a Kadhafi-rezsim összeomlása utáni helyzetre a NATO mellett a másik brüsszeli székhelyű integrációs szervezetben, az Európai Unióban. Ashton szóvivője, Michael Mann hétfő délelőtt elmondta, hogy az uniónak számos forgatókönyve van a "Kadhafi utáni" helyzetben követendő magatartásra. 
Nem sokkal ezután közzétették az EU-főképviselő nyilatkozatát. Ebben Ashton egyfelől Kadhafi haladéktalan lemondását követelte a további vérontás elkerülése érdekében, másfelől felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot és az ellenzéki erőket, hogy biztosítsák a polgári lakosság védelmét, tartsák maradéktalanul tiszteletben az emberi jogokat és a humanitárius jog előírásait, és tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, az ország békéje és stabilitása érdekében. Az uniós politikus az "új Líbia" kívánatos jellemzői között a demokratikus elvek, az igazságosság és az emberi jogok érvényesülését emelte ki. 
Az EU - hangsúlyozta Catherine Ashton - elkötelezett partnerként kész támogatni a líbiai népet annak érdekében, hogy az ország virágzó, szilárd és demokratikus államként foglalhassa el helyét a nemzetközi közösségben.





 

OLDALTÖRÉS: Líbia: bevonultak a lázadók Tripoliba

 

 

 

 

 



Líbia: bevonultak a lázadók Tripoliba

Tripoli, Kairó - Kormányellenes lázadók vonultak be Tripoliba vasárnap éjszaka és szinte az egész fővárost ellenőrzésük alá vonták, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak; Kadhafi két fiát őrizetbe vették, az utcán tömegek eufórikus hangulatban ünnepelték a négy évtizede hatalmon lévő vezető bukásának rohamos közeledtét.

A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől értek be Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna - jelentették a hírügynökségek. A felkelőket örömmel fogadta és megéljenezte a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszott, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását.
   
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt.
   
Kadhafi holléte egyelőre nem ismert, két fia azonban már a felkelők őrizetében van: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták, Mohammed el-Kadhafi pedig megadta magát, s házi őrizetbe helyezték.
   
A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak. A tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba.
   
A lázadók később elérték a belvárosban fekvő Zöld teret, ahol a Kadhafi-hívek a felkelés kirobbanása után a líbiai vezetőt éltető gyűléseiket tartották. A szimbolikus jelentőségű téren most örömittas emberek a kormányellenes felkelők vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, táncoltak, Allahot éltették és a levegőbe lövöldöztek.
   
Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.
   
Néhány órával korábban Kadhafi még hangüzenetben szólított fel a főváros megvédésére; a líbiai vezető huszonnégy óra leforgása alatt három ilyen üzenetben fordult a lakossághoz.
  
A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, "még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának" az életét is.
   
A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő "a 27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A lakta elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.
   
Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia (megteremtése) felé.
   
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással. 

A Hamász üdvözölte a líbiai felkelőket Tripoli "felszabadítása" alkalmából

A Hamász palesztin iszlamista szervezet hétfőn üdvözölte a líbiai felkelőket Tripoli elfoglalása alkalmából.

Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője szerint a szervezet az elsők között köszöntötte a felkelőket "a nagy győzelem alkalmából".
"Reméljük, hogy ez az esemény a szabadság és a felvirágzás felé tett fordulatot jelent majd a líbiai történelemben" – mondta a szóvivő.
Vasárnap éjjel a Kadhafi-rendszer megdöntéséért február közepe óta fegyverrel harcoló kormányellenes lázadók bevonultak Tripoliba, és szinte az egész fővárost ellenőrzésük alá vonták. Az utcán tömegek eufórikus hangulatban ünnepelték, hogy küszöbön áll a négy évtizede hatalmon lévő Kadhafi bukása.







OLDALTÖRÉS: Washington fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban





 





 





 

Washington fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban

Az amerikai haderő fokozta a légi tevékenységet az elmúlt napokban a líbiai főváros környékén; a korábbinál több, rakétákkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépet vetett be - jelentette helyi idő szerint vasárnap a The New York Times.

A napilap azt írta név nélküli forrásokra hivatkozva, hogy az amerikai légierő az elmúlt napokban lényegében folyamatosan megfigyelés alatt tartotta a Moammer Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt lévő körzeteket Tripoliban és környékén.
Predator típusú pilóta nélküli repülőgépeket vetettek be felderítésre, megfigyelésre és alkalmankénti földi csapásmérésre.
Az újság úgy tudja, Nagy-Britannia, Franciaország és más országok a napokban szárazföldi különleges egységeket dobtak le Líbiában, hogy segítsék a lázadók kiképzését és felfegyverzését.
Szombati összesítés szerint a NATO és szövetségesei 7459 bevetést hajtottak végre március óta Líbiában; több ezer célpontot támadtak. A New York Times rámutatott, a Kadhafi-rezsim katonai infrastruktúrájának a lerombolása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerhez hű haderő parancsnokai nem tudták mozgatni és utánpótlással ellátni csapataikat.
Az újságnak nyilatkozó több illetékes is úgy vélte, annak ellenére, hogy a lázadók elfoglalták Tripolit, még napokba telhet Kadhafi haderejének teljes semlegesítése.



OLDALTÖRÉS: Ellentmondásos üzenetek Kadhafiéktól, folytatódó harcok








Ellentmondásos üzenetek Kadhafiéktól, folytatódó harcok








Ellentmondásos üzenetek Kadhafiéktól, folytatódó harcok








Ellentmondásos üzenetek Kadhafiéktól, folytatódó harcok

Ellentmondásos üzenetek hangzottak el vasárnap este a kormányellenes lázadás által szorongatott Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőtől: a kormányszóvivő szerint Kadhafi kész azonnal tárgyalni a felkelőkkel, a líbiai vezető egy újabb hangüzenetben viszont ismét Tripolinak a felkelőktől történő megtisztítására szólított fel. A Tripoliba bevonuló lázadók csak akkor szüntetik be a harcokat, ha Kadhafi távozik a hatalomból, ez esetben szabadon külföldre távozhat.

A felkelők vasárnap este nyugat felől érték el Tripolit, anélkül, hogy jelentősebb ellenállásba ütköztek volna. Ez drámai mértékű fordulat a fél éve tartó líbiai polgárháborúban. A felkelők ellenőrzésük alá vonták a Tripoli nyugati peremén fekvő Got Saal kerületet, ahol ellenőrző pontokat állítottak fel. A lázadók egy része tovább nyomult előre a városközpont felé. Egyikük azt állította, néhány kilométerre megközelítették a Zöld teret, ahol a Líbiát több mint negyven éve irányító Kadhafi hívei a felkelés során gyűléseken biztosították támogatásukról az ország vezetőjét.
   
Musza Ibrahim líbiai kormányszóvivő az állami televízióban vasárnap este sugárzott nyilatkozatában közölte, Kadhafi kész azonnal tárgyalni a lázadókkal, és kéri a NATO-t, győzze meg a felkelőket a Tripoli elleni támadás leállításáról. Ibrahim hozzátette, Kadhafi kész közvetlenül a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökével, Musztafa Abdel-Dzsalíllal tárgyalni. A szóvivő egyúttal azt állította, hogy 1300 ember vesztette életét a Tripoliban vasárnap vívott összecsapásokban.
   
Kadhafi mindazonáltal a líbiai néphez vasárnap éjszaka intézett - aznap immár a második - hangüzenetében újra felszólította a lakosságot, hogy védjék meg a fővárost a lázadóktól.
   
Musztafa Abdel-Dzsalíl ÁNT-elnök az al-Arabíja tévécsatornának elmondta, csak akkor állítja le a támadó műveleteket, ha Kadhafi távozik a hatalomból. Ez esetben a líbiai vezető és fiai szabadon elhagyhatják az országot - tette hozzá.
   
Musztafa Abdel-Dzsalíl előzőleg az al-Dzsazíra tévének nyilatkozva bejelentette, a lázadók elfogták Kadhafi egyik fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit. A lázadókat utasították, hogy bánjanak emberségesen a fogollyal, hogy később bíróság elé állíthassák - tette hozzá az ÁNT feje.
   
A két arab hírtévé korábban arról számolt be, hogy megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!