Külföld

2011.08.19. 18:13

Líbia: előrenyomulnak a lázadók Zlítennél

Bengázi/Róma/Závija/Szurman – A líbiai lázadók bejelentették, hogy pénteken nagyszabású offenzívát indítottak Zlítennél és elfoglalták a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő várost, amely ellen a NATO az éjjel több légicsapást is intézett.

MTI

A lázadók egyben azt is közölték, hogy egy újabb város, a Tripolitól nyugatra fekvő Szurman elfoglalásával tovább fokozták ellenőrzésüket a fővárost nyugati irányba a külvilággal összekötő stratégiai fontossági tengerparti útvonal felett.

A reggeli órákban több mint 1200 lázadó támadta meg a Kadhafihoz hű erőket Zlíten városában. Az ütközet a lázadók tüzérségi támadásával kezdődött, majd a gyalogosaik gyors előrenyomulást hajtottak végre. A támadás révén a lázadók mintegy 5 kilométerre nyomultak előre a város északi, tengerparti részében és behatoltak a városközpontba, és leűzték a kormánykatonákat – közölték a lázadók. A Miszrátából előrenyomuló lázadók május közepén érték el a  200 ezer lakosú földközi-tengeri város peremét, és azóta próbálkoztak az ellenőrzés alá vonásával. 

Miközben az ellenzék szorosabbra vonja az ostromgyűrűt Tripoli körül nyugati irányban, elzárva az utat a tunéziai határ felé, a zlíteni előrenyomulás – amennyiben igaznak bizonyul – újabb kudarcot jelent Kadhafi számára, ezúttal keleti irányból.
A líbiai fővárost péntekre virradó éjszaka ismét bombázta a NATO, több detonáció hallatszott Moammer Kadhafi rezidenciája közelében, valamint a város nyugati részében.
A NATO harci gépei szerdán elsüllyesztettek egy vontatóhajót, mely a stratégiai fontosságú nyugat-líbiai Závijából szállított el Kadhafihoz hű katonákat – jelentette be pénteken az atlanti szövetség. Nick Pope brit katonai szóvivő elmondta, hogy a pilóták észlelték, hogy a závijai kőolaj-finomítóban a lázadókkal harcoló kormánykatonák a vontatóhajó segítségével próbálták meg erőiket átcsoportosítani. Az egyik harci gép lézervezérlésű bombával süllyesztette el a hajót. Pope szerint "a hajón lévő csapatok a civil lakosságot veszélyeztették."

Magában Závijában - melynek stratégiai fontosságú olajfinomítóját a lázadók egy korábbi bejelentésük szerint már elfoglalták - még mindig tart a kormánykatonák ellenállása, főként a központban, ahol több száz fegyveres támadja őket. A védekezés centruma a város főtere körül van. A tér stratégiai pontnak számít. A jelentések szerint kiégett vagy felborult járművek borítják, és mindenhol eldobált fegyvereket látni, de a tűzpárbaj délután még folyt. A harcosok nagy része a város fiataljai közül került ki. Némelyikük mezítláb vesz részt az ütközetben.

Franco Frattini olasz külügyminiszter pénteken felszólította Tripoli lakóit, támogassák a politikai változást és csatlakozzanak a Moammer Kadhafi vezető ellen felkelt és a főváros felé nyomuló lázadókhoz. A Sky TG24 hírtelevízióban Frattini úgy vélte, hogy "a katonai eredmények mindenki számára láthatóak", "a rendszer ellenzéke Tripoli felé nyomul előre", és "egyre többen pártolnak el a rendszertől". 

Olaszország, Líbia egykori gyarmattartója, amely az arab állam egyik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, áprilisban szakított a Kadhafi-kormányzattal és az elsők között ismerte el a lázadókat képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

Az ENSZ pénteken bejelentette, hogy feltehetően tengeri úton akciót szervez a Tripoliban rekedt több ezer külföldi kimenekítésére. 
A lázadók az elmúlt napokban előrenyomultak, elvágva a főváros és külvilág közötti közúti összeköttetést és megnehezítve Kadhafi utánpótlását.
Jemini Pandya, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének szóvivője bejelentette, hogy napokon belül megkezdik a legutóbbi harcok miatt a városban rekedt több ezer egyiptomi és más külföldi kimenekítését. 
"Valamennyi lehetőséget megvizsgálunk, de feltehetően a tengeren át történik az evakuálás" – mondta a szóvivő egy genfi sajtóértekezleten.
Az 1,5-2,5 millió külföldi – többségükben ázsiai és afrikai vendégmunkás – közül 600 ezren már elmenekültek a harcok elől, de sokan maradtak Tripoliban, amelyet eddig megkíméltek a harcok, és ahonnan a tunéziai határ mindössze kétórás autóútra van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!