Külföld

2011.08.30. 19:38

Obama: lezárja a háborút az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok az év végéig hazavezényli az Irakban maradt katonáit és lezárja a háborút - erősítette meg kedden Barack Obama amerikai elnök az Amerikai Légió veteránszervezet minneapolisi kongresszusán elmondott beszédében.

MTI

Az elnök emlékeztetett rá, hogy az amerikaiak harci küldetése véget ért Irakban, s hogy onnan már 100 ezer katona visszatért. 
Obama megerősítette, hogy a jövő nyárig 33 ezer katonát fog visszarendelni Afganisztánból "és még többet az azt követő években". Az elnök, aki a felszólalását felhasználta a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról való megemlékezésre és a "9/11-es nemzedék" méltatására is, elmondta, hogy az elmúlt 10 év során több mint 5 millió amerikai viselte a haderő egyenruháját, akik közült több mint 6200-an az életüket áldozták.
   
Barack Obama az amerikai fegyveres erők főparancsnokának minőségében megfogadta, hogy az Egyesült Államoké továbbra is minden idők "legjobban kiképzett, legjobban irányított és legjobban felszerelt" hadereje lesz és hogy a költségvetési kiadásokat nem a veteránok rovására fogják csökkenteni.
   
Az elnök elmondta, hogy kormánya a veteránok egészségügyi programjainak megvédelmezése mellett adókedvezményekkel ösztönzi a magánszektor munkáltatóit a leszerelő állomány foglalkoztatására. Közölte, hogy a veteránügyi és a védelmi minisztériumot utasította a munkaerőpiaci elhelyezkedésre felkészítő "fordított kiképzőtáborok" felállítására.
   
A foglalkoztatásról általános értelemben szólva az elnök hangsúlyozta, hogy a kongresszusnak el kell fogadnia azt a munkahelyteremtést célzó tervét, amelyet a jövő héten szándékozik előterjeszteni, s amelyet a megítélése szerint mindkét párt támogatni tud majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!